6 mai 2024

Răzvad – Tănăr cercetat penal pentru că avea pistol fără drept!

sock.ro_images_pistol1Acţiune a poliţiştilor din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase

Poliţiştii specializaţi în domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au desfăşurat o acţiune pe linia verificării respectării prevederilor legale referitoare la regimul armelor şi muniţiilor.

Astfel, poliţiştii au descoperit la domiciliul unui bărbat, de 32 de ani, din localitatea Răzvad, o armă neletală supusă autorizării, de calibru 5,5 mm, deţinută fără drept.

Pe numele acestuia, s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii prev. şi ped. de art. 342 alin. 2 din Codul Penal, respectiv de „deţinere sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării”.

www.mariusbuga.ro_images_rutieristiAproape 450 de contravenţii şi 22 de infracţiuni constatate de poliţiştii dâmboviţeni pe parcursul a patru zile

În perioada 19-22 mai a.c., 170 de efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Din numărul total al poliţiştilor, 128 au fost de ordine publică şi poliţie rutieră şi 35 specializaţi în investigaţii criminale şi investigarea fraudelor.

Pe parcursul celor patru zile, poliţiştii au constatat 22 de infracţiuni, din care 12 în flagrant delict.

Dintre acestea, 16 au fost la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi 5 judiciare.

De asemenea, au fost aplicate 449 de contravenţii a căror valoare se ridică la peste 71 000 de lei.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de circulaţie (380) şi pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice (42).

106 şoferi au fost sancţionaţi pentru exces de viteză, iar alţi 10 au fost depistaţi în timp ce conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Totodată, poliţiştii rutieri au reţinut 22 de permise de conducere şi retras 26 certificate de înmatriculare.

14 persoane care se sustrăgeau executării unor pedepse privative de libertate au fost depistate de poliţiştii dâmboviţeni, acestea fiind depuse în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa.

www.mariusbuga.ro_images_scuterConducătorii de modepe, în atenţia poliţiştilor rutieri !

La data de 22 mai a.c., poliţiştii rutieri au oprit în trafic pentru control trei mopede conduse de tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că aceştia nu deţineau permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Pe numele tinerilor, poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.

Poliţia rutieră dâmboviţeană vă informează :

Potrivit articolului 6 din Noul Cod Rutier, autovehiculul este considerat ca fiind orice vehicul echipat, prin construcţie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule.

În conformitate  cu articolul 20  din Noul Cod Rutier:

(1) Pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie, tractoare folosite exclusiv la exploatarile agricole si forestiere sau masini autopropulsate, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător;

(2) Permisele de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv;

(4) Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

a) 16 ani impliniţi, pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1;

b) 18 ani impliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;

c) 20 de ani impliniţi, dacă persoana are o experienţa de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A;

d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A;

e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.”

Se recomandă conducătorilor de mopede următoarele :

  • să poarte întotdeauna casca de protecţie;

  • să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie;

  • să se concentreze asupra traficului şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timpul deplasării;

  • să adapteze în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic;

  • să semnalizeze orice schimbare a direcţiei de mers şi să se asigure  temeinic înainte de a incepe manevra în sine;

  • să fie previzibili şi să nu facă slalom printre autovehicule, schimbând frecvent banda de circulaţie;

  • să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculele care circulă în faţa lor;

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial