27 iulie 2024

Furturile din păduri, TRIPLE față de anul trecut!

www.mariusbuga.ro_images_padure1Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vă informează:

 

În cursul anului 2014, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic a constituit o preocupare majoră a poliţiei dâmboviţene, în acest sens fiind constituit un plan de măsuri cu implicarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţean Dâmboviţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Silvică Dâmboviţa, Garda Naţională de Mediu, Garda Financiară şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Prahova.

 

Proiectul a avut ca scop combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită şi a evaziunii fiscale, precum şi protecţia mediului înconjurător.

 

Activităţile desfăşurate de poliţiştii de ordine publică au constat în verificarea circuitului parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente.

 

Astfel, au fost efectuate 575 de acţiuni pe linia verificării legalităţii circulaţiei materialului lemnos şi 25 de controale la instalaţiile de debitat lemn.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii au constatat 365 de infracţiuni, cu 288 mai multe comparativ cu anul trecut şi au aplicat 708 amenzi la regimul silvic.

 

Totodată, au fost confiscaţi circa 200 m.c material lemnos.

 

De asemenea, au fost indisponibilizate mai multe bunuri folosite la săvârşirea delictelor silvice (ferăstrău mecanic, topoare).

 

În ceea ce priveşte infracţionalitatea sesizată, în anul 2014, la nivel judeţean, au fost sesizate 212 infracţiuni silvice, cu 68 mai puține faţă de anul 2013, ceea ce reprezintă o scădere cu 24,28%.

 

Dintre acestea, 17 au fost în mediul urban şi 195 în rural.

 

Şi în anul 2015, efectivele de ordine publică vor continua acţiunile în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor silvice şi identificării persoanelor care se fac vinovate de tăierea, exploatarea, prelucrarea şi valorificarea ilegală a materialelor lemnoase.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial