19 aprilie 2024
Fosta Stațiune de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Bilciurești, în impas

Fosta Stațiune de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Bilciurești, în impas

oiGRUPUL PARLAMENTAR PSD

INTREBARE

Adresată: Domnului PETRE DAEA

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De către dl. Senator:ADRIAN ŢUŢUIANU

Circumscripţia electorală: 16

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Senatului din data de:

Obiectul intrebării: Situația fostei Stațiuni de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Bilciurești

Domnule ministru,

Am fost sesizat la cabinetul parlamentar cu privire la situația fostei Stațiuni de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Bilciurești, actualmente Baza Experimentală a Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (ICDCOC) Palas Constanța. Institutul a fost reorganizat conform HG nr. 675/2016 prin fuziune prin absorbție cu stațiunea amintită (alături de cele din Reghin – județul Mureș și Rușețu – județul Buzău).

Din perspectiva celor care lucrează la unitatea din Bilciurești, decizia a fost greșit fundamentată, noua formulă nereușind să valorifice corespunzător patrimoniul stațiunii și experiența profesională dovedită a bazei de specialiști de aici.

Unitatea de la Bilciurești deține un patrimoniu format din două ferme: una vegetală, care cuprinde o suprafață de 278 ha teren arabil (situată în comuna Bilciurești) și una zootehnică, cu un efectiv mediu rulat de aproximativ 1200 capete ovine, care cuprinde o suprafață de 82 ha pășuni și fânețe (situată în orașul Fieni), precum și o suprafață de 307 ha pășune alpină (situată în Masivul Bucegi – Muntele Leaota).

Din anul 2009, unitatea nu a avut pierderi și nu a înregistrat datorii la buget.

Față de cele enunțate, vă rog, domnule ministru, să analizați posibilitatea revenirii unității la statutul de Stațiune de Cercetare Dezvoltare pe care l-a avut anterior HG nr. 675/2016.

Solicit răspuns scris .

Cu deosebită consideraţie, SENATOR

Conf. univ.dr.

ADRIAN ŢUŢUIANU

 

Data:

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial