21 mai 2024
Expoziţie de artă:  „GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”, din 7 aprilie 2023

Expoziţie de artă:  „GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”, din 7 aprilie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziție de artă

„GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, începând cu data de 7 aprilie 2023, expoziţia  „GABRIEL POPESCU – ATELIERUL ȘI MELEAGURILE NATALE – donații 2019 – 2022 ale istoricului de artă IOANA BELDIMAN”, care va fi deschisă oficial la Casa-Atelier Gravor Gabriel Popescu din comuna Vulcana – Pandele, la ora 10:30.

            Evenimentul este un preambul la „Săptămâna Porților Deschise”, organizată an de an în memoria artistului Gabriel Popescu, care s-a născut pe 8 aprilie 1866 și a murit pe 15 aprilie 1937. Tema de anul acesta este patrimoniul nou-intrat în colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, prin bunăvoința și generozitatea donatoarei Ioana Beldiman.

Reputat istoric de artă, Ioana Beldiman, nepoată a gravorului Gabriel Popescu din partea fiului său, Daniel, a publicat în revista „Arhitectura” din septembrie 2022 un articol „Casa cu atelier de gravură” care completează istoricul acestei case. Casa Gabriel Popescu de la Gura Vulcănii este prima casă de gravor de la noi. Vastul atelier de gravură, situat la etaj, este dotat cu o presă din lemn proiectată de artist. În anul 1905, când casa a fost gata, ea a devenit una dintre foarte puținele case-atelier de artist din România. A fost construită la aproximativ patru decenii după aceea a lui Theodor Aman, după casa lui Nicolae Grigorescu de la Câmpina și casa cu atelier somptuos a lui G. D. Mirea, de la Șosea (c. 1900).

În toamna anului 2022, la Muzeul de Artă din Târgoviște au fost expuse, în cadrul unei ample expoziții, schițe de postură, atitudine și expresie, planșe de lucru, crochiuri care ilustrează și atestă munca asiduă din spatele unei lucrări de artă.

Pe lângă aceste numeroase schițe, au fost și câteva lucrări, relativ modeste ca dimensiuni, realizate în tehnica monotipului, dar și picturi în ulei care dezvăluie o altă latură a artistului Gabriel Popescu și care acum și-au găsit locul în sufrageria casei din Vulcana-Pandele. De asemenea, din perioada studiilor de la Paris, este prezentat un portret elegant al tânărului artist Gabriel Popescu, pictură ce a fost realizată de Ipolit Strîmbu, la Paris, în 1896, și donat de nepoata artistului la sfârșitul anului 2021. Expoziția este completată de noi piese de mobilier, piese etnografice deosebite, vase și sfeșnice de alamă, cărți, scrisori și fotografii.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 8:00 – 16:00.

În perioada 8 – 13 aprilie 2023, cu ocazia desfășurării evenimentului „Săptămâna Porților Deschise la Casa-Atelier Gravor Gabriel Popescu din Vulcana-Pandele”, intrarea va fi liberă.

Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial