lun. dec. 23rd, 2024

coreLa momentul la care scriu această corespondență, cele două autovehicule ale Expediției “Caucaz 2018” au străbătut câte 4150 de kilometri. Așa de mulți pentru că a fost o adevărată aventură să trecem granița  ruso-ucrainiană pe ambele sensuri. Complicata situație geopolitică din regiune iscă situațij stranii. În raioanele Mariupol, Donețk și Luhansk din Ucraina întâlnești foarte des avanposturi și puncte de control ale armatei. La Mariupol, acolo unde separatiștii controlează o bună parte din regiunea frontierei, am asistat de la distanță la tiruri de mortiere, la explozii și la rafale de mitralieră. Apoi, în regiunile Donețk și Luhansk, am văzut case camuflate, tranșee și baricade. Oamenii sunt deosebit de preocupați de evoluția conflictului. Punctele de control spre orașul Donețk sunt multe și severe. Se intră greu și numai în situații speciale.

   Parcă am făcut o incursiune în timp. Într-un trecut al instabilității. Case slab luminate, drumuri extrem de proaste și pustii, aproape arate, oameni triști și speriați.
   Dar, peste tot, membrii Expediției “Caucaz 2018” au fost întâmpinați cu amabilitate și prietenie. Avem multe de povestit și toate detaliile deplasării vor fi așezate într-o carte.
   Acum, după ce am vizitat orașele ucrainiene Harkov și Poltava, ne îndreptăm spre Chișinău, acolo unde vom avea ultima escală.
   Purtăm cu mândrie tricolorul și rostim răspicat “România suntem noi!”.