29 martie 2024
Examenul de Bacalaureat de anul acesta este, cu siguranță, unul aparte

Examenul de Bacalaureat de anul acesta este, cu siguranță, unul aparte

62132108Bacalaureat 2020. Începând de luni, 22 iunie, elevii din întreaga țară vor susține examenul maturității. Știrile ProTv vă prezintă toate informațiile de actualitate pentru Bacalaureatul din acest an, care se va desfășura în condiții speciale.

Examenul de Bacalaureat de anul acesta este, cu siguranță, unul aparte, din cauza pandemiei de COVID-19. Ministerul Educației a publicat calendarul BAC 2020 și a anunțat câteva dintre măsurile de siguranță ce vor fi adoptate.

Examenul de Bacalaureat 2020

Elevii înscriști la examenul de bacalaureat 2020 vor da primele probe scrise în 22 iunie, când le vor fi evaluate cunoștiințele despre limba și literatura română.

Apoi, a doua zi, probele scrise continuă cu limba și literatura maternă, urmând ca în 24 iunie, elevii înscriși la bacalaureat 2020 să dea probe scrise la ”proba obligatorie a profilului”.

De asemenea, în 25 iunie sunt alte probe scrise, respectiv ”proba la alegere a profilului și a specializării”.

Afisarea rezultatelor la probele scrise va avea loc pe 30 iunie 2020, până în ora 12. În aceeași zi, elevii nemultumiți vor putea depune contestații, cu o a doua rundă pe 1 iulie. Pe 5 iulie, se afișează rezultatele finale.

CALENDAR Bacalaureat 2020

 

-► 3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților

-► 11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

-► 22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

-► 23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

-► 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

-► 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

-► 30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

-► 30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

-► 1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

-► 1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor

-► 5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea specială pentru Bacalaureat 2020

 

În contextul epidemiologic actual, ministrul Educației și Cercetării, a aprobat ordinul privind organizarea sesiunii speciale de Bacalaureat pentru absolvenții care nu vor putea participa la prima sesiune, în vederea asigurării egalității de șanse.

La aceste sesiuni speciale vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

-►29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților

-►6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

-►7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

-►8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

-►9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

-►10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

-►10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

-►12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Cum se stabilește punctajul competențelor lingvistice și digitale

 

Comisiile de Bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat 2020, în perioada 11 – 17 iunie 2020. Decizia este prevăzută în metodologia specifică, aprobată prin ordin al ministrului Monica Anisie.

Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaților li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

• utilizator mediu: pentru media cuprinsă între 5 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.
Nivelul unic de competență se identifică, în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbi și se acordă conform următoarei grile:

• calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
• calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
• calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

• utilizator începător: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
• utilizator de nivel mediu: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
• utilizator avansat: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
• utilizator experimentat: pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

Candidații care nu au studiat disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente vor susține proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza Procedurii Centrului Național de Examinare și Evaluare nr. 177/2019 pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D).

Candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal – proba C.

De asemenea, candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale – proba D.

Condiții și măsuri speciale de examen

 

Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat 2020 conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

Pentru examenul național de Bacalaureat 2020, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2020

 

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), pune la dispoziția elevilor, săptămânal, teste de antrenament pentru pregătirea susținerii Examenului de Bacalaureat Național 2020.

Aceste teste sunt elaborate de specialiștii CNPEE în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea.

Știrile ProTv v-au pregătit o serie de de modele de subiecte pentru Bacalaureat, actualizate pentru acest an, care sunt disponibile AICI.

Subiectele ce s-au dat în anii trecuți la Limba și Literatura Română.

Cum se vor desfășura examenele

 

Modul de desfășurare a examelor a fost stabilit de Ministerul Educației și Cercetării.

Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei (ora 9:00). Sălile vor fi monitorizate audio-video.

Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcţie de disciplina şi de tipul de subiect primit.

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii sunt selectate din alte unități de învățământ decât cele din care provin candidații arondați centrelor. Pentru examenul național de Bacalaureat 2020, supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea, sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Candidaţii care încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Untold și Neversea, premii pentru elevii de 10

 

Absolvenții care vor lua 10 la examenul de Bacalaureat în acest an, chiar dacă festivalurile din vară au fost amânate, se vor bucura gratuit de experiența de la Cluj ori de pe litoral, anul viitor.

Campania ″Bac de 10″⁣, demarată de organizatorii festivalurilor, motivează sute de mii de tineri de șase ani încoace. Cei care nu iau 10, însă promovează examenul, primesc reduceri la abonamente pentru ambele festivaluri.

Și pentru cei care nu reușesc un 10 curat, există o surpriză. Toți absolvenții care promovează examenul, inclusiv în sesiunea de toamnă din acest an, vor primi câte un voucher valoric care va putea fi folosit la achiziționarea abonamentelor pentru edițiile Untold și Neversea din 2021.

sursa – stirileprotv.ro

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial