Școala Gimnazială Dragomirești este una dintre școlile câștigătoare ale concursului de selecție pentru includerea în programul Digitaliada. Astfel, va începe noul an școlar cu un laborator digital complet echipat, cu materiale digitale educaționale pentru Matematică și Informatică și cu profesori instruiți pentru a utiliza metode digitale interactive la clasă, în procesul de predare.
Școala Gimnazială Dragomirești face parte din cele 10 școli selectate, dintr-un total de 139 de școli înscrise în concursul de anul acesta. Laboratorul digital al Școlii Gimnaziale Dragomirești a fost dotat cu 29 de tablete pentru ca fiecare elev să poată lucra individual în timpul orei, cu laptop pentru profesor și videoproiector pentru clasă. Împreună cu echipamentele, aceștia primesc un pachet complet de aplicații adaptate curriculei, materiale digitale și planuri de lecții pentru a susține învățarea matematicii și TIC-ului, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Profesorii au participat în prealabil la sesiuni de formare, pentru a fi pregătiți să utilizeze metodele digitale la clasă.
„Îi felicităm pentru câștigarea concursului de selecție și pentru că vor fi printre primele școli din România care predau matematică și TIC dupa metode digitale interactive. În județul Dâmbovița avem deja rezultate foarte bune în școala din Corbii Mari. La nivel național avem în prezent 4500 de elevi care se bucură de beneficiile proiectului Digitaliada în care Fundația Orange a investit 1,3 milioane de euro.”, Amalia Fodor, director Fundația Orange.
“Pentru Școala Gimnazială Dragomirești, Digitaliada reprezintă evoluție, atractivitate și crearea contextului favorabil pentru ca fiecare elev să progreseze în ritm propriu.” declară directorul școlii din Dragomirești, Cristian Dragomir.
“La Corbii Mari, educația se face integrat. Matematica și informatica se predau și cu ajutorul tabletei, iar interdisciplinaritatea este o altă metodă de predare folosită cu succes. Suntem cu toții convinși că doar adaptându-ne la nou vom putea să îi pregătim pe elevii noștri pentru viață.”, afirmă directorul școlii din Corbii Mari, Mădălina Pătrașcu.
Aura Bârdeș, director adjunct al școlii și profesor de mate și T.I.C., crede că educația digitală înseamnă un mod ingenios de a-i implica activ pe elevi, făcându-i parteneri la propriul act educațional. „Noi, profesorii, plecăm de la ideea că trebuie să pregătim elevi care să se perfecționeze fără încetare deoarece trăim într-o lume care se dezvoltă permanent”.
Digitaliada este la a treia ediție și este un program de educație digitală care își propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței școlare a elevilor. La nivel rural, se încurajează învățarea prin metode digitale interactive a matematicii și TIC pentru elevii claselor V-VIII. La nivel național, Fundația Orange susține educația digitală prin dezvoltarea platformei online www.digitaliada.ro și prin concursul de materiale digitale #Digitaliada. Platforma este un hub online de conținut educațional, ce poate fi accesat și folosit de oricine este interesat, elevi sau profesori din toată țara.
Prin acest proiect, la nivel național, 4.500 de elevi din mediul rural învață în laboratoarele digitale dotate cu 1.150 tablete, 41 de laptopuri, 38 de videoproiectoare și ecrane de proiecție. Peste 130 de directori, profesori de Matematică și Informatică din cele 40 de școli incluse în program până în prezent au beneficiat de un program de pregătire și au acces la aplicațiile educative instalate pe tablete, la proiecte didactice adaptate și la ghiduri de predare digitală.
Școala Gimnazială Dragomirești respectă individualitatea fiecărui elev, fiind un spațiu primitor în care copiii participă activ la propria formare. O caracteristică aparte a școlii este integrarea armonioasă a unui număr însemnat de elevi cu cerințe educaționale speciale (CES). Școala din comuna Dragomirești numără în total 93 de elevi în ciclul gimnazial care vor lucra interactiv în noul an școlar, într-un laborator digital dotat cu 29 de tablete, un laptop și un videoproiector cu ecran de proiecție.
„Am certitudinea că aplicațiile de care vor beneficia elevii vor contribui real la apropierea acestora de matematică, făcând-o mai captivantă, mai puțin aridă, iar laboratorul digital va putea fi utilizat în contexte educaționale diverse”.
Cristian Dragomir, director, profesor matematică și T.I.C.
Profesorul și directorul școlii din Dragomirești, Cristian Dragomir, predă matematică și T.I.C. de 11 ani. Se caracterizează ca fiind o persoană dinamică și creativă, cu gândire strategică și bune abilități de comunicare. Este licențiat în Matematică-Informatică la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, are două masterate în Managementul proiectelor și Matematică didactică (obținute la aceeași universitate) și are gradul didactic I.
„Am constatat că feedback-ul elevilor este remarcabil la finalul unei ore în care integrez mijloace specifice educației digitale în activitatea didactică, acestea contribuind la atingerea, într-o măsură mai mare, a competențelor vizate”.
Ioana Alexe, profesor matematică
Ioana Alexe este profesoară de matematică și fizică la Școala Gimnazială Dragomirești din 2014. Și-a început cariera didactică în urmă cu aproximativ 32 de ani. Este absolventă a Universităților „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și „Valahia” din Târgoviște și deține un master în Politici de management în educație. A obținut gradul didactic I în 1998.