24 aprilie 2024
Elevii de la Şcoala Dragomireşti, lecţie de istorie autentică

Elevii de la Şcoala Dragomireşti, lecţie de istorie autentică

dra2“Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață”- spunea marele istoric Nicolae Iorga. Localitatea Dragomirești deține un patrimoniu istoric în Geangoești, o așezare pe șase niveluri de locuire aparținând culturii Gumelnița, care poartă amprenta unei civilizații de mult apuse.

Am mers, împreuna cu profesorul de istorie de la Școala Gimnazială Dragomirești și cu 25 de elevi, să asistăm la o lecție de istorie “altfel”, una autentică, vie. Dincolo de spațiul formal al sălii de clasă, ora de istorie a avut o încărcătură deosebită. Mărturiile civilizației umane de la Geangoești le-au trezit elevilor un interes aparte. Aceștia au părut impresionați de ceea ce vedeau, au pus întrebări, au fost dornici să descopere, primind informații de la doamna arheolog Ana Ilie, de la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte și de la profesorul de istorie al școlii.

draConfucius spunea: ”Aud și uit. Văd și îmi aduc aminte. Fac și înțeleg!”Elevii școlii Dragomirești “au văzut ca să își aducă aminte” și apoi au mers la școală, “să facă și să înțeleagă”, să împartă cu ceilalți elevi ai claselor din care fac parte ceea ce au învățat relevant la situl de la Geangoești.

Harta vie a sitului arheologic a fost adusă în sala de curs prin intermediul tablelor interactive achiziționate în cadrul proiectului “Școli conectate la comunitate”, derulat cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi. Astfel, elevii școlii au făcut pași imaginari pe harta sitului arheologic, avându-i drept profesori pe colegii lor care au descoperit pe urmele culturii Gumelnița de la Geangoești.

dra1Consider activitatea un real succes și învățarea deosebit de relevantă, elevii fiind implicați activ, devenind parteneri la propria formare. Ne propunem să derulăm frecvent activități variate de învățare relevantă care să-i apropie pe elevi de școală, să le trezească interesul pentru studiu și pasiunea pentru un domeniu sau altul, conștientizând ideea că “școala te face mare”.

Directorul Școlii Gimnaziale Dragomirești,

prof.Dragomir Cristian

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial