sâm. dec. 21st, 2024

Constatările polițiștilor din Dâmbovița, pe linie de silvicultură

În perioada 7-13 ianuarie a.c., în urma activităților desfășurate de efective din cadrul Secției nr. 8 Poliție Rurală Valea Mare și Secției nr. 11 Poliție Rurală Pucioasa, pentru verificarea legalității transportului, provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos, polițiștii au indisponibilizat aproape 10 m3 de material lemnos, astfel:

  • La data de 7 ianuarie a.c., în jurul orei 04:30, polițiștii din cadrul Secției nr. 8 Poliție Rurală Valea Mare au depistat, pe DJ 702A, în comuna Valea Mare, un bărbat din Scheiu de Sus, în timp ce ar fi transportat cu o autoutilitară 2,5 m3 de material lemnos din specia gorun. 

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că nu sunt deținute documente de însoțire și proveniență a materialului lemnos. 

Bărbatul a fost sancționat contravențional conform art.19 alin. (2) lit. a din Legea nr.171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost indisponibilizat.

  • La data de 10 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 8 Poliție Rurală Valea Mare au depistat, pe raza localității, DJ 702 A, cinci persoane, toate din Voia, in timp ce ar fi transportat  cu vehicule cu tracțiune animală 2,5 m3 de material lemnos, esență plop, pentru care nu dețineau documente de însoțire și proveniență.

Aceștia au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 1.000 lei fiecare, iar materialul lemnos a fost indisponibilizat.

  • La data de 10 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 11 Poliție Rurală Pucioasa au depistat, pe drumul județean 710,  un bărbat, din satul Bezdead, în timp ce ar fi transportat cu un vehicul cu tracțiune animală 1,5 m3 de material lemnos.

Din verificările efectuate a reieșit că nu sunt deținute documente de însoțire și proveniență a materialului lemnos, fapt pentru care bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice, iar materialul lemnos a fost indisponibilizat.

  • La data de 13 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 11 Poliție Rurală Pucioasa au depistat, pe raza comunei Bezdead, pe DJ 710, un bărbat din localitate, în timp ce ar fi transportat cu un vehicul cu tracțiune animală 1 mc de material lemnos, esență fag și salcâm, pentru care nu avea documente de însoțire și proveniență.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice, iar materialul lemnos a fost indisponibilizat.

  • La data de 13 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 8 Poliție Rurală Valea Mare au depistat, pe drumul național 7, în localitatea Crângurile, un bărbat din comuna Ludești, în timp ce ar fi transportat cu o autoutilitară 2,2 mc material lemnos esență stejar și fag.

Întrucât, din verificările efectuate, s-a stabilit că bărbatul nu deține documente de însoțire și proveniență a materialului lemnos, acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul  lemnos a fost confiscat.

Precizăm că, pe parcursul anului 2023, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional din domeniul silvic a constituit una dintre prioritățile poliţiei dâmboviţene, în acest sens fiind desfăşurate multiple acţiuni.

Activităţile au avut ca scop combaterea faptelor ilegale asociate cu tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos, precum și apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită şi a evaziunii fiscale.

Pe parcursul anului trecut, polițiștii au efectuat 362 de controale, dintre care 228 pe linia verificării legalității transportului materialului lemnos, 30 în fondul forestier și 65 pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos.

De asemenea, au fost verificate 439 de obiective, dintre care 18 exploatări forestiere, 10 târguri și oboare, 43 de instalații de debitat și 52 de depozite.

Totodată, polițiștii au oprit pentru control peste 1.400 de vehicule, inclusiv atelaje hipo.

Pentru neregulile descoperite, în această perioadă, s-au aplicat 247 de sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice și s-a confiscat peste 800 de mᶟ de material lemnos.

sursa: Poliția Dâmbovița