20 aprilie 2024
DSP Dâmboviţa – „Nu eşti singură – împreună vom reuşi”

DSP Dâmboviţa – „Nu eşti singură – împreună vom reuşi”

Luna Octombrie este considerată Luna Mondială a informarii asupra cancerului de sân. În acest context, în perioada 01.10.2012-31.10.2012, DSP Dimbovita va derula campania „Nu eşti singură – împreună vom reuşi”. Conform datelor raportate pe plan internaţional (GLOBOCAN 2008 – IARC) cancerul de sân rămâne cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, reprezentând 23 % din toate tipurile de cancer, atât în ţările dezvoltate (189 000 decese/an) cât şi în cele slab dezvoltate (269 000 decese /an).

Cancerul de sân este, în general, diagnosticat în stadii avansate. În ţările dezvoltate, screening-ul prin mamografie reduce mortalitatea prin cancer de sân atâta timp cât există capacitatea, fondurile şi infrastructura pentru tratament. Un astfel de program, cu o bună complianţă la tratament ar putea reduce mortalitatea cu până la 20% în rândul femeilor de peste 50 de ani.

De aceea, scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei. Prin informarea pacientelor diagnosticate cu cancer de sân cu privire la importanţa controlului factorilor de risc extrinseci în evoluţia afecţiunii, prin conştientizarea femeilor cu antecedente familiale pozitive pentru cancerul de sân asupra rolului examinărilor mamografice şi a autoexaminării sânului în depistarea precoce si prin educarea populaţiei feminine cu privire la rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar vom putea reduce semnificativ numarul de decese prin cancer.

Promotorii campaniei sunt: Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi IRSP Cluj. Parteneri judeteni în realizarea campaniei sunt Directia de Asistenta Sociala a Primariei Tirgoviste, unitati de invatamant, Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Dimbovita, Avon Cosmetics, alte asociatii si instituţii medicale.

Activităţile vor consta in standuri stradale de informare, distribuire de materiale informative, „Marsul Roz’, discuţii interactive, lecţii teoretice şi demonstraţii practice pentru însuşirea tehnicii autoexaminării sânului, susţinute de către specialişti şi voluntari.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial