27 aprilie 2024

Dâmboviţa – Opt noi cazuri de HIV/SIDA

www.mariusbuga.ro_images_hivCOMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA

2017

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

În 2017, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este “RIDICAȚI MÂINILE PENTRU PREVENIREA HIV”.

În iulie 2017, pe plan mondial, 36.7 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 34,5 milioane adulți (17,8 milioane femei) și 2,1 milioane copii. 1,8 milioane persoane au fost nou infectate 19,5 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală, iar 1 milion de persoane au decedat datorită SIDA.

În România, situația HIV/SIDA se prezintă astfel: conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2017, 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA erau în viață, (22.520 total cumulativ 1985 2016). Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (64,5% din toate cazurile noi în 2016 și 65% în primele 6 luni ale anului 2017). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 15,5% în 2016 și 12% în primele 6 lunii ale anului 2017.

În judeţul Dâmboviţa pâna în anul 2016 erau înregistrate 270 cazuri, iar în anul 2017 până la 15 noiembrie s-au adăugat 8 cazuri.

Scopul campaniei: acces universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea şi educarea populaţiei asupra HIV/SIDA asupra comportamentelor cu risc și fără risc și combaterea stigmatizării și discriminării legate de HIV/SIDA.

Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA, reducerea numărului de persoane discriminate și stigmatizate datorită HIV/SIDA.

Parteneri în realizarea campaniei: Primaria Municipiului Târgoviste, Inspectoratul Şcolar DB, Crucea Roşie Filiala Dâmboviţa, Şcoala Sanitară Postliceală Carol Davila şi Şcoala Sanitară Postliceală “Christiana”.

Activităţi propuse: eveniment stadal – realizarea unei fundiţe umane în semn de solidaritate cu persoanele infectate HIV/SIDA (05.12.2017 ora 12,30 – Piaţa Tricolorului), acţiuni de informare-educare în licee, cu privire la prevenirea HIV/SIDA, instruire pentru asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari şi distribuire de materiale informative populaţiei ţintă.

DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,

DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA

COORDONATOR PROGRAM PN V 1,

Dr. Aquilina Mesina

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial