5 mai 2024
DSP Dâmboviţa – Muşcăturile de căpuşe sunt periculoase!

DSP Dâmboviţa – Muşcăturile de căpuşe sunt periculoase!

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Majoritatea se gasesc pe tegumentele sau blana mamiferelor sau pe pielea pasarilor. Hranindu-se cu sangele nostru si al animalelor, capusele irita pielea, dar mai ales transmit boli.

In zona noastra climatica, cele mai multe cazuri apar primavara si vara. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta, in zone umbroase si de acolo trec direct pe tegumente. Muscaturile lor sunt nedureroase (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda). Probleme pe care le produc capusele sunt: iritatii ale pielii prin intepatura sa si prin injectarea salivei, sub forma unei papule rosii insotita de mancarimi. O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita, babesioza sau febra de Colorado.

Majoritatea afectiunilor pe care Capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, dureri de cap, greata, voma, dureri musculare sau articulare. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani.

Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului de indata ce sunt descoperite. Astfel se reduce riscul de aparitie a unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase. Cea mai buna metoda de extragere a parazitului este folosind o pensa curba care se plaseaza cat mai aproape sau chiar in contact cu tegumentul. Pensa trebuie apoi trasa direct, fara a se executa alte miscari cu ea, astfel incat capusa sa se desprinda singura. Daca raman totusi parti din segmentul bucal fixate in straturile tegumentului, medicul va incerca indepartarea acestora prin alte mijloace. Nu se recomanda apucarea capusei de corp prin presiune mecanica deoarece fluidul toxic din interiorul ei va fi impins in organismul gazda. Dupa indepartare, se poate pune capusa intr-un borcanel cu alcool pentru a permite medicului sa identifice exact tipul de capusa care a provocat muscatura: unele tipuri sunt vectori ai bolii Lyme, babesiozei sau altor infectii.

Dupa ce capusa a fost eliminata zona trebuie curatata cu apa calda si sapun, sau cu un dezinfectant. Daca apare tumefactie locala se poate administra un antialergic oral. Durerea si mancarimea se pot calma prin aplicarea unor comprese cu gheata pe zona lezata sau cu spray anestezic local cu efect analgezic

Nu se recomanda:

– Aplicarea diferitelor unguente, lac de unghii, gaz deoarece vor favoriza infectarea zonei. – Incercarea de ardere a capusei in timp ce se afla atasata de tegument deoarece se pot provoca leziuni grave.

Recomandam pacientilor sa se prezinte de urgenta la medic in cazul in care:

o Nu s-a reusit indepartarea completa a capusei o A aparut un eritem migrator, o pată de culoare roşie care se extinde, depăşeşte 5 cm şi care, încet încet începe să aibă centrul de culoare albă (exista probabilitatea ca infecţia să fie boala Lyme). o Au aparut semne si simptome de genul rashului cutanat, febrei, durerilor musculare, fenomenelor inflamatorii, maririi in volum a ganglionilor limfatici regionali sau acuze asemanatoare gripei. o Pacientii sunt sfatuiti sa apeleze de urgenta la medic daca au tulburari de respiratie, semne de paralizie, palpitatii si dureri retrosternale.

Masuri de preventie a muscaturilor de capusa:

– Aplicarea pe piele a unui spray special impotriva insectelor. – Acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument (pantaloni lungi, sosete lungi, tricouri cu maneca lunga) daca pacientul se afla intr-o zona impadurita, in iarba inalta. In astfel de zone se recomanda ca hainele sa fie cat mai deschise la culoare (capusile sunt mai usor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare). – Controlul pielii dupa plimbari in natura – Curatarea permanenta a habitatului: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate. – Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse sau de boli transmise de acestea. – Tratarea prevenitiva a animalelor de companie (caini)

DIRECTOR,

Dr. Claudiu Dumitrescu Intocmit Dr. Camelia Savu

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial