Teoretic, România are implementat prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate programul numit Dosarul Electronic de Sănătate.
Ni se promite citez: “Toate datele dumneavoastră medicale sunt păstrate în siguranță într-un singur loc, totul organizat și disponibil online” și că “Aveți acces la evidența consultațiilor și internărilor”.
Numai ca până acolo, e cale lungă.
Practic, ar trebui să îți poți crea un cont foarte simplu, pe baza Cnp-ului, și apoi să poți vedea istoricul medical.
Ei, aș! Pune-ți pofta în cui! Site-ul este frumos colorat și are informații despre ceva la care nu poți ajunge prea curând, și asta pentru că, în primul rând site-ul nu are certificat de siguranță https, adică posibilitățile de a intercepta acest transfer constituind tot atâtea posibilități de a accesa și utiliza fără restricții informațiile respective, cu alte cuvinte datele introduse pot fi interceptate de o terță persoană oricând.
Cine știe cât de cât să navigheze pe internet, știe ce risc de securitate reprezintă acest lucru.
În al doilea rând, chiar dacă îți asumi acest risc, gândind ca nimeni nu e interesat de starea ta de sănătate, te lovești în ultima parte de imposibilitatea de a crea contul, primind un cod de eroare, error 500.
Eroarea 500 sau Internal Server Error reprezinta o eroare generica adesea intalnita, care va spune ca ceva nu a mers bine pe serverul dvs., si ca serverul nu a fost in masura sa ofere mai multe detalii cu privire la cauza problemei sau localizarea acesteia.
Cu alte cuvinte, serverul pe care doriți sa vă faceți cont, nu funcționează!
Până una-alta, suntem europeni doar cu numele, căci drepturile și modalitățile de a ne putea exercita aceste drepturi ne sunt suspendate pe termen nedefinit, până când cineva se va sesiza că rețeaua securizată pentru care am cheltuit atâția bani este nesigură și nu funcționează.
articol de Liviu Lazăr,
reporter special targovistenews.ro