24 aprilie 2024
Domeniul de la Ghergani ascunde o istorie fascinantă

Domeniul de la Ghergani ascunde o istorie fascinantă

domeniu-gherZilele Europene ale Patrimoniului.

Situat la 30 de minute de București, Domeniul de la Ghergani este unul dintre spațiile de patrimoniu mai puțin accesate în ciruitele turistice, însă care ascunde o istorie fascinantă care vorbește despre viața de secol XIX și personalitatea enciclopedică a lui Ion Ghica.
Au vizitat Gherganii personalități legendare, de la haiduci precum Iancu Jianu și Ioniță Tunsul, până la domnitori și artiști precum Alexandru Ioan Cuza și Franz Liszt. Domeniul de la Ghergani este, de asemenea, unul dintre locuri în care au fost făcute primele planuri ale Unirii Principatelor.
Ieri, domeniul de la Ghergani a fost gazda unei sesiuni de dialog pe tema patrimoniului românesc în context European.
Au luat cuvântul:
Irina Bossy – Ghica, stră-strănepoata lui Ion Ghica și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța,

Radu Alexandru, din partea Direcției de Cultură Dâmbovița,

Marian Zidaru, reputat artist plastic ale cărui surse de inspirație se regăsesc adesea în patrimoniul românesc, și

Ovidiu Serghe, arhitect, colaborator al biroului de arhitectură PRODID, specializat în restaurarea clădirilor de patrimoniu.

În cadrul evenimentului, în prezența soților Marian și Victoria Zidaru, a avut loc proiecția filmului Marian and Victoria Zidaru. Artists in Light, regizat de Franz Galo (FR), film laureat cu numeroase premii, printre care se numără câștigarea premiului Hollywood International Independent Documentary Awards 2016.

Invitațiiau oferit informații legate de tema patrimoniului românesc în context european, problemele cu care se confruntă domeniul, comparații cu măsurile luate în Franța, cu atât mai mult cu cât anul 2018 va fi declarat „Anul Patrimoniului European”.

La final, vizitatorii au fostinvitați să ia parte la un tur ghidat coordonat de arhitectul Ovidiu Serghe, implicat în etapele restaurării Domeniului.

Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de produse tradiționale.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial