16 aprilie 2024
Direcţia Agricolă Dâmboviţa le plânge de milă ţăranilor. Atât?!

Direcţia Agricolă Dâmboviţa le plânge de milă ţăranilor. Atât?!

Ref: Informare privind ajutoarele de minimis acordate pentru compensarea fenomenului de secetă din vara anului 2012 asupra culturilor agricole, Vă tansmitem informaţiile solicitate

Pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat in anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole,in teren arabil şi pentru a reduce impactul pierderilor suferite de către fermieri, Guvemul a aprobat prin HG 897/2012, cadrul juridic de instituire a unei scheme de ajutor de minimis.

Cuantumul sprijinului financiar este de 100 lei/ha şi se acordă Intr-o singură tranşkincepând cu data de 1 noiembrie 2012. Prevederile prezentei scheme s-au aplicat fermierilor care exploatau intre 1 şi 10 hectare, fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi intreprinderi familiale, constituite conform Ordonanţei de urgenţă 44/2008, persoane juridice, precum şi oricăror alte forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii

Agricultorii judeţului Dâmboviţa s-au confruntat cu un an agricol secetos, iar acest ajutor venit din partea Guvemului României a compensat o parte din pierderile suferite. 1n acest context direcţia agricolă a considerat că este de datoria specialiştilor de aici se asigure că agricultorii din judeţul nostru vor afla din timp de această oportunitate.

Astfel, au fost luate o serie de măsuri spre a-i determina să depună cererile intr-un număr căt mai mare şi în timp util:

-s-au organizat caravane informaţiona1e;

-s-a lucrat in program prelungit;

-s-au purtat discuţii cu primarii,în vederea unei colaborări in beneficiul agricultorilor;

-s-au realizat comunicate de presă şi conferinţe pe acest subiect,

– au fost deschise patru puncte de lucru,in judeţ, pentru preluarea cererilor şi inregistrarea in baza de date, pentru a nu obliga beneficiarii acestui sprijin să se deplaseze pe distanţe mari.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, reprezentanţii Direcţiei Agricole au menţinut 0 permanentă şi utilă colaborare instituţională cu A.P.I.A şi primăriile din judeţ.

Specialiştii D.A.J, au trimis primăriilor din judeţ lista de documente necesare pentru obţinerea ajutorului de minimis şi au acordat, în permanenţă sprij in informaţional şi tehnic,la nivelul ñecărei primării.

Considerăm că implicarea primăriilor a fost de un real ajutor fermierilor.

Prin efortul comun, avem mulţumirea că fiecare agricultonbeneficiar, va primi sprijinul financiar.

Astfel, numãrul de beneficiari ,la nivelul judeţului Dâmboviţa este de 18 086 de fermieri, iar suprafaţa de teren arabil pentru care s-a acordat sprijinul este de 51 509 ha.

Suma totală acordatã,ca sprijin financiar ,pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă,este de 5 150 900 lei.

Incepând cu data de l noiembrie 2012 până în prezent a fost achitată suma de 2 761 352 lei , (53%,) aferentă unui număr de 14 007 fermierţadică peste 77% din Solicitanţi.

Instituţia a făcut demersurile necesare în vederea obţineriţpână la sfârşitul lunii ianuarie a sumei de 2 389 548 lei, rămase de achitat,pentru un număr de 4 079 beneficiari.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial