26 mai 2022

DEZASTRU! Angajatorii dâmbovițeni, prinși cu mâța-n sac de ITM!

www.mariusbuga.ro_images_itmCOMUNICAT DE PRESĂ

 – ACTIVITATE IULIE 2014 –

 I.T.M. Dâmboviţa a efectuat în cursul lunii iulie 2014, 96 de controale în domeniul relaţiilor de muncă pentru a verifica respectarea legislaţiei muncii la angajarea în muncă, în timpul executării contractelor de muncă şi la încetarea acestora.

Pentru neconformităţile constatate, şi anume: munca la negru, lipsa evidenţei orelor prestate, nerespectarea termenelor de înregistrare a registrului de evidenţă a salariaţilor, neacordarea repausului săptămanal au fost aplicate  amenzi în valoare de 57.000 de lei.

Munca nedeclarată s-a concretizat în identificarea a 29 de persoane muncind fără încheierea contractelor individuale de muncă în domeniile: comerţ, confecţii textile, recuperare materiale reciclabile, prelucrarea lemnului. În acest caz s-au aplicat amenzi în valoare de 30.000 de lei iar 4 angajatori au fost trimişi către organele de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără întocmirea documentelor de angajare.

Verificarea asigurării condiţiilor de muncă din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă a condus la sancţionarea a 105 angajatori cu avertismente şi amenzi în valoare de 38.000 de lei. Neconformităţile depistate au constat în: instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor, lipsa semnalizării la locurile de muncă privind protecţia lucrătorilor din punct de vedere a securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru toate acestea, pe lângă sancţiuni, s-au dispus măsuri de intrare în legalitate.

 

La sediul instituţiei noastre au fost înregistrate 49 de sesizări prin care erau semnalate nerespectări ale legislaţiei muncii privitoare la neplata drepturilor salariale, munca la negru, neplata orelor suplimentare şi a celor de noapte, toate sesizările primind răspunsul în termenul legal.

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial