23 mai 2024

Deputatul Vlăducă, despre medicamentele compensate, subvențiile pentru agricultură și facilitățile pentru cei cu handicap

Asistenta-medicala-IrlandaAproximativ 2,8 milioane de pensionari beneficiază, începând de marți, 4 iulie 2017, de programul social de compensare cu 90% a medicamentelor.

Conform modificărilor aprobate printr-o Hotărâre vineri, 30 iunie 2017, în prima ședință a actualului Cabinet, pragul de pensie până la care se poate beneficia de program a fost majorat de la 700 la 900 lei/lună.

Totodată, de program vor beneficia și pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei și a indemnizației sociale pentru pensionari. În plus, beneficiarii programului nu vor mai depune la medicul de familie declarația pe proprie răspundere referitoare la veniturile obținute, ci vor prezenta doar talonul de pensie și actul de identitate.

 

Subvențiile pentru agricultură – sprijin fără precedent față de agricultori

Potrivit datelor oficiale, subvențiile agricole sunt plătite în timp util la peste 900 000 de beneficiari, dintre care 899.713 ( 99,82% din total) au încasat deja banii, iar 1600 sunt în plată, pe flux.

  • Au fost 85 de tipuri de subvenții (scheme de plată), precum si 19 forme de ajutoare, in baza reglementarilor europene.
  • Până la începutul acestei săptămân, suma totală plătită a fost de 2,624 miliarde de euro în total, din care:

– 2,011 miliarde de euro pentru sectorul vegetal și

– 416,624 milioane de euro pentru sectorul animal

Este un record european, raportat la absorbția fondurilor europene pentru agricultură pe anul 2016.

Este cea mai consistentă subvenție acordată agricultorilor români, urmare a determinării ministrului agriculturii și echipei sale, care au reușit în primele luni ale anului să recupereze întârzierile grave lăsate de guvernarea tehnocrată. 

 

Facilități pentru persoanele cu dizabilități

La propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul a aprobat săptămâna trecută o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora.

  • Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri la comisiile de evaluare

Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, în repetate rânduri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare și condițiile în care copiii cu handicap grav și însoțitorii acestora erau nevoiți să aștepte ore sau chiar zile în șir, pentru reînnoirea certificatului de handicap.

  • Debirocratizare şi mai puţine drumuri la ghişeu      

Persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială și nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens.

Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere specială pentru primi prestația socială, după obținerea certificatului cu handicap.

Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii.

Nu în ultimul rând, măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile și cozile la ghișee.

  • Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic și mintal de la plata contribuției datorate în centrele rezidențiale

Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic și mintal vor beneficia de scutire la plata contribuției datorate pentru adulții cu handicap din centrele rezidențiale.

Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza și mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic și mintal, care, în prezent, suportă plata contribuției în centrele rezidențiale.

  • Sprijin pentru familiile adulților cu handicap asistați în centrele rezidențiale

În prezent, obligația de întreținere pentru adulții cu handicap asistați în centre se întinde până la frați și surori, rudele în linie dreaptă, soț și soție.

Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligație la soț și soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți.

Decizia a fost luată întrucât, în practică, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns să fie executate silit pentru neplata acestei contribuții.

  • Servicii sociale cât mai aproape de persoanele cu dizabilități

O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență adoptate astăzi are în vedere crearea de oportunități de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidențial (centre de zi, centre respiro și locuințe protejate) și pentru autoritățile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetățean.

Legea actuală permitea doar direcțiilor generale de asistență socială și protecția copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu și autorităților locale.

Menționăm că o astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării, și nu  obligația de a înființa servicii.

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial