6 mai 2024
Deputatul Florin Popescu: “Vânzarea Mechel – ultimul act dintr-o piesă proastă”

Deputatul Florin Popescu: “Vânzarea Mechel – ultimul act dintr-o piesă proastă”

Comunicat de presă

Vânzarea Mechel – ultimul act dintr-o piesă proastă, pusă în scenă în timpul guvernării Năstase

Vânzarea combinatului de la Târgoviște, alături de alte combinate din țară, pentru echivalentul unei sticle de vodcă este o bătaie de joc la adresa unei țări întregi. COST era cel mai modern combinat din România și singurul specializat în producerea de oțeluri special.

În 2002, COST a fost ”privatizat” de guvernul Năstase contra unei sume ridicole – aproximativ 2 milioane de dolari. Între timp, sub privirile nepăsătoare ale celor care le-au vândut pe nimic COS, profitând de un contract de privatizare defavorbil părții române, patronii ruși au transformat cel mai performant și mai modern combinat românesc de profil într-o ruină. Secții întregi au fost demontate și transportate în Rusia, în timp ce altele au fost pur și simplu date la fier vechi.

Decăderea din ultimii aproape 11 ani pare să nu fie întâmplătoare. Firma care a cumpărat pentru ”fabuloasa” sumă de 52 de euro activele firmei Mechel din România, printre care și COS Târgoviște, este o firmă mică, de apartament, care se ocupă în principal de comerț cu piese de schimb pentru elicoptere rusești. Invest Nikarom a avut un contract cu o companie de stat în 2005, când ministru al Economiei era Codruț Sereș (între timp cercetat penal pentru acuzații grave), protejatul lui Dan Voiculescu.

Era vorba de un contract de dezafectare a unui bloc de la complexul energetic Turceni, contract care nici măcar nu a fost dus la bun sfârșit! În acest context se naște întrebarea firească dacă nu cumva ceea ce s-a urmărit a fost distrugerea definitivă a combinatului de la Târgoviște și a celorlalte combinate deținute de patronii ruși în România!

Impasibilitatea autorităților față de vânzarea pe nimic a perlei siderurgiei românești, este condamnabilă. Tranzacția este cel puțin dubioasă. De aceea, solicit Ministerului Economiei și AVAS, precum și tuturor instituțiilor abilitate, să verifice modul în care s-a realizat această tranzacție. Statul, care este acționar la COST, a fost păgubit din pricina sumei ridicol de mică obținută prin vânzarea combinatului.

Deputat Florin Popescu

Vicepreședinte PDL

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial