25 aprilie 2024
Deputatul Daniel Blaga: “USR lansează Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL. Un an de guvernare PSD-PNL – scumpiri record, plagiate și proiecte ratate”

Deputatul Daniel Blaga: “USR lansează Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL. Un an de guvernare PSD-PNL – scumpiri record, plagiate și proiecte ratate”

Un an de guvernare PSD-PNL – scumpiri record, plagiate și proiecte ratate” – Liderul USR Dâmboviţa, deputatul Daniel Blaga, a venit, astăzi, în faţa jurnaliştilor şi a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat Cartea Neagră a Guvernării PSD – PNL.

Astăzi se împlinește un an de zile de când PSD-PNL se află la guvernare. 365 de zile de scumpiri. Din cauza acestei guvernări, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu un an. Și peste 85% dintre ei cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită!

USR lansează Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL, un raport critic al activității Guvernului la un an de la preluarea mandatului. Veți găsi în ea analize, statistici, cifre oficiale, promisiuni și realizări pentru fiecare minister în parte. O analiză a acestui prim an de guvernare dezastros.

Acest an de guvernare PSD-PNL a însemnat un an de scumpiri record – cele mai mari din ultimii 19 ani, plagiate și proiecte ratate. Și nici nu avea cum să fie altfel decât dezastroasă această guvernare pentru că cei care fac parte din acest guvern PSD-PNL au un singur scop: să le fie mai bine lor și clientelei de partid!

Preocuparea principală a acestui guvern – miniștrii, secretari de stat, sub secretari de stat, șefi de agenții – este cum să hrănească o imensă clientelă de partid. Iar în acest timp românii se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani: curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%. Ratele la bănci au crescut de patru ori. România nu a mai trecut printr-o astfel de inflație din 2004.

În tot acest timp, în loc să-și reducă cheltuielile inutile astfel încât politica fiscală să susțină politica monetară și inflația să fie ținută sub control, Guvernul a deschis larg robinetul ajutoarelor, angajărilor în sistemul public și a cheltuielilor bugetare iresponsabile, a taxat agresiv munca și sectorul privat. Această strategie anulează orice încercare de a sprijini în mod real categoriile de populație aflate la risc, fiindcă generează inflație. Care reduce și mai mult puterea de cumpărare. Ar trebui să ne amintim cu toții experiența anilor 90, fiindcă este ceea ce trăim acum din nou.

Un exemplu pentru că este recent și de actualitate, la începutul acestei săptămâni, liderii coaliției sărăciei, Ciolacu și Ciucă, după 6 luni de zile au luat o decizie privind pensiile. Iar această decizie nu acoperă nici măcar inflația. Cu alte cuvinte, la momentul actual pensiile au scăzut cu 15% iar după aplicarea decizie tot va rămâne o scădere de 3% fată de acum 1 an.

Cinic, 6 luni de zile, au tot rostogolit minciuna cum că plafonarea fondului de pensii la 9,4% din PIB nu permite majorări de pensii. Este o minciună. Am calculat și pensiile pot fi crescute chiar și azi cu 27% fără a depăși plafonul de 9,4% din PIB. Punctul de pensie putea merge până la 2100 de lei. Abia va ajunge la 1700 de lei punctul de pensie. De fapt își bat joc de oameni și țin banii pentru pensiile speciale.

Pensia specială este în medie de 8 ori mai mare decât pensia normală, iar de la 1 ianuarie vor intra în plată zeci de mii de pensii speciale pentru primari, pentru clientela de partid a PSD și PNL. În tot acest timp, proiectele USR pentru abrogarea acestor pensii pentru primari și parlamentari sunt ținute blocate în Parlament pentru că dincolo de gargara politică PSD și PNL vor să mențină aceste pensii speciale.

În domeniul energiei este dezastru. Deciziile inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piața de energie au făcut ca România să aibă printre cele mai mari prețuri la energie pentru populație din Europa (locul 10, cf Eurostat). Guvernul Ciucă a ales cea mai proastă formă de intervenție – compensare și plafonare, fără să reducă taxele din energie – de aceea prețurile au continuat să crească și bugetul public a fost făcut praf.

În ultimul an au fost date 4 ordonanțe de urgență sau legi pe energie, au greșit de fiecare dată. Se introduce plafonare la prețurile pentru populație și pentru clienții industriali și se promite furnizorilor că Guvernul va plăti diferența. Iar furnizorii așteaptă și astăzi ca Guvernul să le plătească 30 de miliarde de lei. Toate astea în ciuda unor soluții probate la nivel european și a propunerii USR de scădere a TVA-ului la energie și acordarea de vouchere pentru categoriile vulnerabile.

Încă ceva, plafonarea prețului lemnelor de foc la 400 lei/mc a dus la dispariția de pe piață a tuturor lemnelor de foc, brichetelor de lemn și a peleților, în condițiile în care 3 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. (85% din mediu rural folosește lemne de foc)

Am văzut cum cifrele statisticii oficiale sunt măsluite la ordinul d-lui Ciucă, se prezintă creșteri economice false care sunt apoi corectate fără explicații.

Aceasta este guvernarea PSD-PNL. Un lung șir de scumpiri. Coaliția sărăciei ne îngroapă în datorii și ne amanetează viitorul.

Principala sursă de modernizare a României – PNRR – este în pericol din cauza ritmului foarte lent cu care Guvernul reușește să îndeplinească cerințele pentru putea cere noi tranșe de bani.

În Dâmbovița în ultimul an s-a tot discutat de un drum mai rapid și mai sigur către București. Avem varianta propusă de USR, când ministrul Transporturilor era Cătălin Drulă, un drum express și varianta propusă de 30 de ani de PSD-PNL – lărgirea la 4 benzi a DN71. Acum un an era licitată proiectarea drumului express, se semnase contractul, având termen de 2 ani. Ce au făcut domnul Grindeanu și echipa sa? Au uitat cu totul de acest drum express. Studiul de fezabilitate este în aer. Nici până azi nu a început acest studiu. Mai mult, au decis să scoată acest proiect din Planul Investițional al României 2020-2030, prin care primeam bani europeni.

Lărgirea la 4 benzi a DN71, această veritabilă “pistă de avioane” criminală prin mijlocul localităților (53% din lungime trece prin localități) va costa 4 mil euro per kilometru. Au anulat prima licitație pentru că unica firmă care se înscrisese avea legături cu Rusia. Au refăcut licitația și au dat lucrarea aceluiași constructor.

Nu e nici o mirare că am ajuns în acest punct. Într-un singur an patru miniștri au plecat din Guvern din cauza acuzațiilor de plagiat, abuz în serviciu și incompetență: Vasile Dâncu – ministrul Apărării, Florin Roman – ministrul Cercetării, Sorin Câmpeanu – ministrul Educației, Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii.

Premierul Ciucă are o acuzație gravă de plagiat, a organizat un kompromat la adresa jurnalistei care a dezvăluit plagiatul – Emilia Șercan și și-a aranjat dosarul în justiție prin metoda coperta – lucru care este acum anchetat de procurori,.

Lucian Bode – ministrul de Interne – a aranjat licitații și a cumpărat BMW-uri cu dedicație de la prietenul Președintelui și, doar ieri, aceeași jurnalistă curajoasă Emilia Șercan a arătat că a plagiat în teza de doctorat în proporție de 18,5% iar UBB a spus că va reface verificarea tezei sale de doctorat.

Angel Tîlvăr – noul ministru al Apărării este și el acuzat de plagiat.

Se spune că nimic nu reușește atât de plenar precum eșecul. Este și cazul eșecului guvernării PSD-PNL.

Klaus Iohannis ne-a spus ca această coaliție este stabilă, că are 70% din Parlament, dar i-am văzut certându-se pe pensii, pe preturile la energie, pe taxele pentru contractele part-time. USR a atacat miecuri la Curtea Constituțională această supraimpozitare a contractelor part-time. Este incredibil cum un partid așa zis liberal, să voteze ca oamenii să plătească contribuții din venituri neîncasate. Plătești taxe din ceva ce ai muncit, nu ai cum să plătești din ceva ce nu ai muncit.

Cerem liderilor Coaliției PSD-PNL-UDMR:

  • să oprească risipa din banii publici, miile de angajări pentru clientela de partid, să taie pensiile speciale și privilegiile politicienilor
  • să reducă taxele pe muncă astfel încât să lase mai mulți bani în mâinile oamenilor și companiilor
  • să îi dea afară din Guvern pe miniștrii plagiatori și incompetenți și să aducă oameni onești și profesioniști

Și, pentru că astăzi este 25 noiembrie, insistăm să reamintim cetățenilor că, încă din anul 2000, ONU a decretat această zi de 25 noiembrie drept ziua de luptă pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Dacă ne amăgim că în secolul 21 aceste metehne ar fi dispărut, suntem departe de adevăr – este mai degrabă o iluzie decât o realitate. Violenta împotriva femeilor are loc acasă, pe stradă, la locul de muncă, în școli, în tabere de refugiați, iar în România puține astfel de manifestări sunt raportate.

Încă de la intrarea în Parlament la finalul anului 2016, USR a condamnat violența domestică și agresiunile asupra femeilor, a luptat pentru conștientizarea acestui pericol în rândul opiniei publice și a folosit toate pârghiile parlamentare pentru îmbunătățirea legislației în domeniu. Am depus și un proiect pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice, adoptat în iunie 2020 de Parlament și intrat deja în vigoare, am întocmit și o hartă a serviciilor sociale pentru victimele violenței domestice și enumerarea poate continua.

Și să nu uităm nici de mult așteptatul proiect de lege privind monitorizarea electronică a infractorilor care a reușit sa fie votat, lege care este astăzi cu greu pusă în aplicare. Din 7.331 de ordine de protecție emise în primele 8 luni ale anului, avem doar 38 de agresori monitorizați. O altă ofertă dezavantajoasă de la actualul guvern marca doctor Bode .

Nu ne vom opri aici și vom continua să luptăm pentru combaterea violenței domestice și pentru protejarea cetățenilor României de infractori”, a declarat deputatul Daniel Blaga, liderul USR Dâmboviţa şi secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi Alexandra Grecu, vicepreşedinte USR Dâmboviţa, Marius Calomfirescu, vicepreşedinte USR Dâmboviţa, președinte USR Târgoviște, consilier local Târgoviște, Alexandru Munteanu, vicepreşedinte USR Dâmboviţa, Alexandru Chiriță, vicepresedinte USR Dâmboviţa, președinte USR Comișani, Gabriel Mihăilă, vicepreşedinte USR Dâmboviţa.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial