2 mai 2024
Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala din Târgovişte

Denia celor 12 Evanghelii, la Catedrala din Târgovişte

denieÎnaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, la Catedrala din Târgoviște, slujba Deniei din Joia Mare, cunoscută și sub numele de Denia celor 12 Evanghelii.

La acest important eveniment liturgic au participat foarte mulți tineri din istorica Cetate de Scaun munteană, de la școlile și liceele din oraș, tineri de la Comitetele de tineret parohial din Municipiul Târgoviște și din împrejurimi, elevi ai Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur și studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia, precum și numeroși credincioși. După oficierea Deniei, Înaltpreasfinția Sa a venit pe treptele Catedralei, însoțit de clericii slujitori, unde, după ce Corala Catedralei Mitropolitane a intonat frumoasa cântare Cămara ta Mântuitorul Meu, înaintea numeroșilor tineri și credincioși, Înaltul Ierarh a rostit un cuvânt de învățătură, după care a deschis binecunoscuta manifestare, intitulată Calea luminii, desfăşurată cu contribuția artistului plastic, Prof. Mihai Șerbănescu.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evocat într-o cuprinzătoare cateheză, importanța spirituală a pătimirii și jertfei Mântuitorului Hristos pentru mântuirea lumii, semnificația Joii celei Mari, evidențiind, după aceea, simbolul luminii care s-a aprins și care ne duce cu gândul la cuvintele rostite de Mântuitorul Hristos: ”Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții” ( Ioan 8,12).

Cei prezenți trăiesc cu anticipație Învierea Domnului, Cel ce ne dăruiește autenticul sens al vieții. Înaltul Ierarh a îndemnat pe tinerii prezenți să nu se lase seduși de false lumini și valori, care le răpesc bucuria și speranța, ci să se încreadă numai în Dumnezeu, Cel care nu dezamăgește niciodată.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TARGOVIȘTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial