27 aprilie 2024
Delegaţie OCDE, vizită de lucru în Dâmboviţa

Delegaţie OCDE, vizită de lucru în Dâmboviţa

Comunicat de presă

În perioada 12 – 16 februarie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale organizează misiunea de evaluare a Comitetului ELSAC (Employment Labour and Social Affairs), ca parte a procedurii de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Printre aspectele verificate se numără și alinierea țării noastre la principiile și standardele OCDE, în domeniul ocupării forței de muncă și al legislației muncii.

În acest context, pe lângă întâlnirile avute la nivel central, o delegație a OCDE a efectuat o vizită în județul Dâmbovița, împreună cu reprezentanți ai Inspecției Muncii. După o întâlnire avută cu autoritățile județului, la Instituția Prefectului Dâmbovița, oficialii au mers în mai multe instituții din județ, făcând o oprire și la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița.

Delegația oficială a purtat discuții, pe teme privind legislația muncii și situațiile concrete întâlnite în desfășurarea activității, cu conducerea instituției și cu inspectorii de muncă dâmbovițeni.

Principalele subiecte de care cei doi reprezentanți OCDE au fost interesați au fost legate de munca fără forme legale, de modul în care aceasta este depistată și sancționată în România, de sesizările primite de ITM Dâmbovița de la cetățeni și de felul în care inspectorii de muncă acționează în urma primirii acestora, dar și de modul în care normele privind Sănătatea și Securitatea în Muncă sunt aduse la cunoștința angajaților.

A prezentat interes faptul că instituția dâmbovițeană cu competențe de control se apleacă mai mult spre latura informativă și educativă, decât spre aceea a sancționării, considerându-se că important este ca atât angajații cât și angajatorii să-și cunoască drepturile și obligațiile, pentru o piață a muncii stabilă, predictibilă și sigură, pentru toți cei implicați.

Activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița a fost apreciată de către membrii delegației ca fiind una reprezentativă, la nivelul Inspecției Muncii, astfel explicându-se de ce județul nostru a fost ales ca gazdă a acestei întâlniri oficiale.

Lixandru Marius

Inspector Șef

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial