20 aprilie 2024
De la Rio până la Madrid sau Târgoviște – stadioane de fotbal cu care se mândresc suporterii

De la Rio până la Madrid sau Târgoviște – stadioane de fotbal cu care se mândresc suporterii

Inaugurarea noului “Giulești” le-a dat aripi rapidiștilor în play-out. Și nu e de mirare, fiindcă un stadion modern și plin de suporteri reușește, așa cum știu mai toți microbiștii care mizează pe ponturi fotbal, să intimideze mereu echipa vizitatoare. În ultimii ani au început să se construiască o mulțime de arene de sport în țară, aspect excelent pentru fotbalul românesc.

În curând vom avea un stadion nou și la Târgoviște, unul care va îndeplini condițiile să găzduiască partide de Liga I. Va avea o capacitate de 12.012 locuri și pistă de atletism. Poate că nu va rivaliza cu marile stadioane ale lumii, dar va fi o construcție care va strânge laolaltă o mulțime de târgovișteni pasionați de fotbal.

Șase dintre cele mai tari stadioane ale lumii

Camp Nou este un stadion care a văzut multe în istoria sa de 65 de ani. Inaugurat în 1957, este “casa” celor de la FC Barcelona și are o capacitate de aproape 100.000 de locuri. Arena pe care Lionel Messi a dat atâtea goluri memorabile e cel mai mare stadion din Spania și din Europa.

Și aproape mereu s-a vorbit despre meciuri în care stadionul era plin de fani ai Barcelonei. Doar că problemele din conducerea catalană au dus și la ceva tensiuni cu fanii. Iar asta s-a văzut recent în partida de Europa League contra celor de la Eintracht Frankfurt, când pe “Camp Nou” au fost nemții cei care s-au auzit mai mult în tribune. Asta pentru că mulți “socios” și-au vândut locul la meci suporterilor celor de la Frankfurt.

Toate meciurile importante din fotbalul englez se joacă pe Wembley.

Noul stadion a fost dat în funcțiune în 2007, cu destul de mare întârziere. Au fost atât de multe probleme legate de construcție încât englezii nu-și mai vedeau cel mai tare stadion construit odată. Stadionul este o capodoperă cu 90.000 de locuri, doar că unghiul de filmare pentru TV nu este chiar cel mai reușit. Dar dacă ajungi la Londra, trebuie neapărat să vezi un meci pe “Wembley”.

Este celebru pentru că a găzduit cei mai mulți oameni prezenți vreodată la un meci de fotbal. E vorba de partida dintre Brazilia și Uruguay, de la Campionatul Mondial din 1950.


Maracanã fusese inaugurat special pentru acel turneu final. De-a lungul timpului a suferit multiple renovări, inclusiv pentru Cupa Mondială din 2014. Asta a însemnat și reducerea numărului de locuri la 78.838. Pe “Maracanã” joacă două dintre cele mai importante cluburi din Rio de Janeiro, Flamengo și Fluminense.

Bayern Munchen are unul dintre cele mai cochete stadioane din Europa. Allianz Arena e prima arenă din lume cu un exterior care poate fi luminat diferit. Asta în funcție de evenimentul găzduit de acest stadion. Sunt 75.000 de locuri disponibile și aproape nici nu trebuie să spunem că toate sunt ocupate la fiecare meci de acasă al campioanei din Bundesliga.

Poate că Manchester United este într-o “pană” de formă, dar asta nu înseamnă că Old Trafford nu mai reprezintă “Teatrul Viselor” pentru microbiștii care ajung pentru prima oară acolo. Vorbim despre o arenă istorică, cu 112 ani de existență și o capacitate de 74.140 locuri.

Nu poți să te gândești la cele mai tari stadioane din lume și să nu adaugi pe listă și Santiago Bernabeu.

Este locul unde își dispută partidele de acasă Real Madrid, cel mai de succes club în Liga Campionilor. Arena madrilenilor datează din 1947 și are în acest moment o capacitate de 81.044 locuri. A fost renovată ultima oară recent, în 2020.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial