28 martie 2024
De astăzi Expoziția „ANA OPRIȘOREANU, LINIE ȘI CULOARE”, la Târgoviște

De astăzi Expoziția „ANA OPRIȘOREANU, LINIE ȘI CULOARE”, la Târgoviște

COMUNICAT DE PRESĂ

Expozitie de grafică și pictură „Ana Oprișoreanu, linie și culoare”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită joi, 9 martie 2023, ora 12:00, la deschiderea expoziției retrospective de grafică și pictură a artistei Ana Oprișoreanu, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Târgoviște.

Expoziția „ANA OPRIȘOREANU, LINIE ȘI CULOARE” aduce în atenția iubitorilor de artă o artistă discretă, însă cu o personalitate pe măsură, ce se reflectă în creația sa bogată, caldă, uneori veselă, alteori sobră, însă de fiecare dată cu o cromatică vie și antrenantă pentru simțuri.

Artista Ana Oprișoreanu s-a născut și s-a format în capitala Moldovei, Iași, oraș cu o mare încărcătură istorică. Atât drumul ales, cât și viața au purtat-o, în cele din urmă, dintr-o capitală în alta, de la Iași la Târgoviște.

Inspirația oferită de locurile văzute, în care a trăit și pe care le-a descoperit de fiecare dată cu alți ochi, s-a simțit în subiectele abordate de-a lungul întregii sale creații.

            Înainte să ajungă la Târgoviște, în anul 1975, ca tânără artistă cu studiile încheiate la Iași și, mai târziu, în 1982, la București (Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”), pașii au purtat-o, pentru scurt timp, la Cluj și Brăila, fără a uita însă de meleagurile natale și casa părintească din Piatra Neamț.

Pe lângă expozițiile personale importante, deschise publicului încă din 1974 la Brașov, Târgoviște, Ploiești, București și multe alte localități din țară, artista a participat la concursuri, simpozioane, saloane și tabere de creație, ce depășesc deseori granițele românești (Balcik, Kozlodui – Bulgaria, Alençon – Franța, Blasova – Brăila, Valea Doftanei, Cornu, Câmpina, Vălenii de Munte etc.)

Dorim să reamintim iubitorilor de artă, care ne-au fost alături de-a lungul anilor, că artista Ana Oprișoreanu s-a numărat frecvent printre expozanții bienalelor (Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” Târgoviște, premiu în anul 1992) ori expozițiilor de grup ale artiștilor dâmbovițeni, cu lucrări de fiecare dată proaspete, cu experimente și abordări noi.

Criticul de artă Ruxandra Ionescu, subliniind firul subtil ce leagă transformările din întreaga creație a artistei, într-un articol din revista Itinerar (nr. 12/februarie 2002), remarca: „Ana Oprișoreanu parcă vrea să ne demonstreze că, deși îi plac, fără nici o îndoială, pattern-urile, nu a încremenit pe un drum, ci este ea întâi doritoare de schimbări. O altă etapă, un alt fel de abordare a formelor și de vizualizare a ideilor, de data aceasta părăsind tactilul, în favoarea abstractului.”

Expoziția va fi deschisă la parterul Muzeului de Artă din Târgoviște, în perioada 9 martie – 27 aprilie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00. 

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial