În contextul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, pe 29 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a avut loc o sedință festivă.
Festivitatea, condusă de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, comisar şef de poliţie Zepişi Danil, a debutat cu intonarea imnului naţional şi evocarea semnificaţiei zilei de 1 Decembrie 1918.
Momentul a fost urmat de ceremonialul avansării la gradul profesional următor, înaintea împlinirii stagiului minim, a șapte polițiști, dintre care 3 ofițeri de poliție și 4 agenți de poliție.
De asemenea, 245 de cadre ale inspectoratului au primit diplome de merit pentru activitatea derulată.
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa le-a adresat poliţiştilor aprecieri pentru munca depusă şi rezultatele obţinute, felicitându-i pentru profesionalismul, dăruirea şi onestitatea cu care și-au îndeplinit misiunile încredințate.
Comisarul şef de poliţie Zepişi Danil, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, le-a urat poliţiştilor sănătate, putere de muncă şi succes, subliniind totodată obligaţiile pe care aceştia le au referitor la aplicarea cu fermitate a legii şi respectarea principiilor de legalitate, obiectivitate şi imparţialitate.
LA DATORIE, DE ZIUA NAȚIONALĂ
Peste 180 de polițiști din Dâmbovița vor fi la datorie, de Ziua Națională a României, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în liniște și siguranță de această sărbătoare
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, pe raza întregului județ sunt programate ceremonii pentru depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului şi la cele comemorative ale Marii Uniri, parade militare, precum şi spectacole cultural-artistice, la care se preconizează participarea unui public numeros.
În acest context, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița va acţiona cu 182 de poliţişti şi 85 de autospeciale, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona desfăşurării manifestărilor publice, circumscrise acestor sărbători.
Astfel, din totalul polițiștilor implicați în misiunile desfășurate de Ziua Națională, 115 sunt de ordine publică, 39 sunt polițiști rutieri, iar 28 de polițiști sunt de la alte structuri.
Totodată, 89 de patrule de siguranţă publică, dintre care 16 pedestre şi 73 auto, vor acţiona pentru menținerea ordinii și siguranței publice.
Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea pe trenurile de călători, cu precădere pe rutele către municipiile unde vor avea loc manifestările, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.
Recomandările polițiștilor pentru cetăţenii care petrec minivacanţa de 1 Decembrie în afara localităţii
Dacă hotărâţi să petreceţi perioada următoare în străinătate:
-
Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.
-
Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.
-
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa sau alte date persoanele: CNP-ul) .
Pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
-
Uşa de acces să fie prevăzută cu încuietori sigure. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.),înlocuiţi-o.
-
Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţă.
-
Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă;
-
Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora!
-
Înştiinţaţi de îndată poliţia în cazul în care observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri. Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat !
-
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră.
-
Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu.Evitați să postați pe rețelele de socializare fotografii sau informații din care să reiasă că absentați de la domiciliu.
-
Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate.
-
Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră.
-
În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori!
Pentru prevenirea furturilor din buzunare:
-
Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc..
-
Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi vreun obiect întrucât acest lucru atrage atenţia infractorilor. Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi.
-
Dacă trebuie să transportaţi sume mari de bani este necesar să fiţi însoţiţi de o altă persoană care să vă ajute la supravegherea acestora. Nu depozitaţi valorile în pungi din plastic. Nu încredinţaţi copiilor sau persoanelor în vârstă sume mari de bani.
În locurile publice:
-
Nu afişaţi, ostentativ, bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere.
-
Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii, care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate. Aceştia ar putea fi rău intenţionaţi, iar scopul poate fi acela de a vă înşela.
-
Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit.
-
Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool. Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase.
În perioada minivacanţei de 1 Decembrie, poliţiştii de la Transporturi vor fi prezenţi la datorie şi vor asigura menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi respectarea regulilor de convieţuire socială în staţiile de cale ferată şi trenurile de persoane.
Aşadar, dacă alegeţi să călătoriţi cu trenul, poliţiştii de la Transporturi vă recomandă să ţineţi cont de câteva sfaturi preventive:
Urmăriţi prognoza meteo şi nu plecaţi la drum dacă se anunţă ninsori abundente! Există riscul să rămâneţi înzăpeziţi. Informaţi-vă asupra mersului trenurilor sau întârzierile de trenuri cauzate de starea vremii.
Evitaţi să parcurgeţi distanţe lungi şi greu accesibile în zone unde există pericolul de blocaj sau accidente cauzate de căderi masive de zăpadă.
În cazul în care urmaţi un tratament medicamentos, verificaţi dacă aveţi la dumneavoastră medicamentele necesare pe timpul călătoriei.
În gări şi autogări, asiguraţi-vă banii, bagajele sau alte valori, când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete ori în alte puncte aglomerate din gară, pentru a preveni furturile de bagaje şi din buzunare.
Dacă sunteți obosiți și abia așteptați să trageți un pui de somn, în tren sau în sala de așteptare, gândiți-vă că hoții deja visează să vă întâlnească!
Priviţi întotdeauna în jurul dumneavoastră când scoateţi banii! Nu expuneţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră şi observaţi reacţia persoanelor din jur când manipulaţi valori.
Nu lăsaţi servieta sau bagajele nesupravegheate, pe scaun, în compartiment, pe culoarul vagonului ori în sălile de aşteptare ale gărilor! Evitaţi să aţipiţi în tren
ori în sălile de aşteptare, dacă nu sunteţi în compania altor persoane cunoscute!
Nu achiziţionaţi bunuri de la vânzătorii ambulanţi!
Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
Dacă discutaţi cu persoane necunoscute în timpul călătoriei ori aşteptării în gări şi autogări, nu-i acordaţi detalii despre bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.
Nu consumaţi băuturi, cafea ori alte alimente oferite de alt pasager în timpul călătoriei! Acestea pot conţine substanţe stupefiante ce pot cauza somnolenţă ori stare de inconştienţă.
În cazul în care aţi fost martorul ori victima unei infracţiuni comise în trenurile de călători, în staţiile CFR ori în autogări, adresaţi-vă urgent celei mai apropiate unităţi de poliţie transporturi, încercând să aduceţi la cunoştinţa poliţiştilor toate detaliile care pot duce la soluţionarea cauzei!