joi. dec. 26th, 2024

“Pentru repornirea COS și reintrarea lui în circuitul economic sau comercial este nevoie de aproximativ 20 de milioane de euro” – a precizat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa locală, Daniel Blaga – senator USR PLUS de Dâmboviţa.

Parlamentarul a făcut o radiografie dureroasă despre situaţia dezastruoasă în care a fost adus COS Târgovişte.

Înglodat în datorii, cu probleme grave de mediu, pasat de politicieni de la stânga la dreapta, COS se află într-o agonie continuă.

Deputatul Daniel Blaga nu s-a ferit să vorbească despre cifrele şi timpul necesare punerii în funcțiune a combinatului, dar şi despre calculul rentabilității, care să cuprindă toate costurile necesare producției unei tone de oțel beton – materie primă, salarii, utilităţi.

Daniel Blaga a subliniat că formaţiunea politică pe care o reprezintă este preocupată de soarta angajaţilor COS şi încearcă, atât cât legea îi permite, să îi convingă pe oficialii Ministerului Economiei să sprijine combinatul.

“Cu privire la situația actuală în care se afla COS Târgoviște, aș dori să vă aduc la cunoștință faptul că am fost preocupat de acest subiect fierbinte, am adunat informații și am dorit sa îmi fac o idee proprie despre starea de fapt actuală și posibilele căi de urmat.

Am aflat că, în anul 2013 a început procedura de insolvență și a fost realizat un plan de reorganizare, în anul 2019 a fost efectuată o evaluare în vederea preluării combinatului de către o companie poloneză, din păcate nu s-a realizat, a început pandemia și știm cu toții ce a urmat – șomaj tehnic și de puțin timp preavize pentru o parte din angajați (vreau să precizez că mulți dintre angajații actuali sunt pensionari)

– Datoriile acumulate către stat sunt uriașe (câteva zeci de milioane de euro)

– De la începutul anului și până în prezent am purtat discuții cu principalii factori implicați: sindicate (Valahia si Metalugistul – sindicat reprezentativ), conducerea Ministerului Economiei (ministru, secretar de stat), actuali și foști angajați, locuitori din Mun. Târgoviște

– Cred că o decizie trebuie sa fie bazată pe o analiză tehnico-socio-economică corectă, imparțială și foarte bine realizată

– Analiza tehnică trebuie să cuprindă informații corecte despre starea actuală a utilajelor, clădirilor, instalațiilor, autorizaților necesare, ș.a.m.d.

– Analiza socială ar trebui să ofere informații corecte despre oameni, despre angajații COS (din cei aproximativ 900 de angajați câți sunt pensionari, câți se apropie de vârsta pensionării, câți sunt calificați pentru munca pe care o depun, despre numărul de angajați necesari funcționării precum și o organigramă, posibilitatea recrutării de noi oameni care să fie instruiți)

– Analiza economică trebuie să ofere informații corecte despre valoarea de piață a activelor existente, costurile de bani și timp necesare punerii în funcțiune, un calcul al rentabilității care să cuprindă toate costurile necesare producției unei tone de oțel beton (materie primă, salarii, curent, apă etc) și costul actual de pe piață al unei tone de oțel beton .

– Cu o astfel de analiza corectă în față poate fi luată o decizie în cunoștință de cauză

– Aș dori sa fac câteva precizări:

Ne preocupă soarta angajaților COS care sunt în situația pierderii locului de muncă. Există legislație care prevede posibilitatea ieșirii mai repede la pensie din cauza poluării generate de COS, există legislație care prevede diferite stimulente și scutiri de impozite pentru firmele care angajează persoane de peste 45 de ani.

De la nivelul Parlamentului căutăm soluții pentru îmbunătățirea, fluidizarea și adaptarea legislației pentru a diminua impactul social, uman, al închiderii unei firme care are mulți angajați.

– La sfârșitul anului 2019 au existat numeroase sesizări ale locuitorilor municipiului Târgoviște cu privire la poluarea generată atunci de COS. Și Garda de Mediu a aplicat mai multe amenzi.

Îmi amintesc cum diferiți politicieni care astăzi cer insistent preluarea activelor COS de către stat în contul datoriilor istorice către același stat, atunci, în decembrie 2019 cereau soluții radicale pentru rezolvarea problemei poluării cauzate de combinat.

Soluția radicală a fost sistarea producției. Închiderea COS.

Vă întreb: credeți că între timp COS a făcut investiții pentru rezolvarea problemei poluării? Nu!

Conform estimărilor pentru revizuirea anuală a autorizație integrate de mediu sunt necesare 29 milioane de lei, adică în jur de 5 milioane de euro.

De asemenea Comisia Europeană a cerut României să își îmbunătățească legislația privind emisiile industriale.

România are acum la dispoziție două luni pentru a soluționa deficiențele semnalate de Comisie.

– Din ce am înțeles, pentru repornirea COS și reintrarea lui în circuitul economic sau comercial este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro și minimum 4 luni

– Cred că un investitor privat din domeniu ar avea capacitatea, interesul și priceperea de a pune pe picioare COS în cel mai scurt timp

După ce avem toate datele putem lua o decizie corectă. Fie că va fi preluat de către stat sau de către un investitor privat serios, pe baza analizelor actualizate, pentru COS va trebui să existe un plan de management care să detalieze cum acest combinat va reveni în circuitul comercial și pe profit.

Pot doar să vă asigur că sunt căutate soluțiile cele mai potrivite și adecvate contextului actual”, a declarat deputatul Daniel Blaga.