29 martie 2024

Dâmboviţa – Voluntari pentru SITUAŢII DE URGENŢĂ!

www.mariusbuga.ro_images_pompieri2PREGĂTIREA VOLUNTARILOR PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ.

Literatura de specialitate defineşte voluntariatul ca fiind activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, făra a primi o contraprestaţie materială.

Voluntariatul în ţările din vest ale Uniunii Europene este privit de cetăţeni ca un mijloc excelent prin care işi pot sprijini comunitatea în care locuiesc în momentul producerii unei situaţii de urgenţă. În aceste servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, se înscriu cetăţeni din toate categoriile sociale, precum şi cetăţeni practicanţi de meserii care nu au ca obiect intervenţia în situaţii de urgenţă ( jurişti, medici, profesori, ingineri, instalatori, electricieni, mecanici etc.), ceea ce demonstrează faptul că a face parte dintr-un serviciu voluntar este o mândrie şi o satisfacţie personală.

În ţara noastră a fi voluntar se confundă cu a desfaşura o activitate în folosul unei persoane sau instituţii, aşteptând să se primească o remuneraţie, beneficii şi scutiri de la plata impozitelor şi taxelor.

În judeţul Dâmboviţa sunt constituite la nivelul localităţilor, conform legislaţiei în vigoare, 89 de Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU). Dintre aceste 89 de servicii, niciunul nu respectă în totalitate “Criteriile de performanţă privind structura organizatorică şi dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă” din cauza standardelor ridicate prevazute de acestea, dar şi a  lipsei de interes a conducătorilor autorităţilor publice locale.

În cadrul acestor servicii voluntare activează 3803 de voluntari, din care 3046 sunt angrenaţi în misiuni de intervenţie, iar 757 sunt incadraţi ca specialişti de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

La nivel judeţean, înstruirea şefilor S.V.S.U. se realizează prin convocări trimestriale de pregătire cu durata a 6 ore (organizate de către I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa) şi prin cursuri de pregătire (cu scoatere de la locul de muncă) cu durata de 4 săptămâni (organizate de Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Ciolpani).

Pregătirea membrilor serviciului voluntar se realizează astfel :

  • de către şeful S.V.S.U, lunar la municipii/oraşe şi trimestrial la comune, prin organizarea unei şedinţe teoretic-aplicative (cu durata a 2-3 ore) şi a unei şedinţe practic-demonstrative (cu durata a 1-2 ore);

  • de către cadrele Inspecţiei de Prevenire a I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa, prin participarea la exerciţiile de alertare şi alarmare publică desfăşurate pe timpul controalelor de prevenire.

Specialiştii din compartimentele pentru prevenire ale S.V.S.U. se instruiesc astfel:

  • prin participarea la programele de pregătire organizate anual de I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa (cf. OMAI nr.250/ 2010);

  • prin participarea la activităţile desfăşurate pe timpul controalelor de prevenire (la gospodăriile cetăţeneşti) alături de cadrele Inspecţiei de Prevenire a I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa.

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial