29 martie 2024

Dâmboviţa, sub cod galben de ninsori, până joi!

polei-gheataCOMUNICAT DE PRESĂ

Pentru perioada 13 – 15 februarie a.c., Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod galben de ninsori pentru județul Dâmbovița. Poliţiştii dâmbovițeni sunt pregătiți să intervină pentru siguranţa cetăţenilor şi a traficului rutier.

Astfel, poliţiştii vor acționa pentru a nu avea persoane înzăpezite, blocate în trafic și expuse unor situații de risc, precum și pentru informarea populației, a conducătorilor auto, în ceea ce privește circulația pe drumurile publice.

Totodată, se va acorda sprijin, la solicitare, autorităţilor locale şi instituţiilor abilitate pentru asigurarea unor măsuri minime de protecţie pentru persoanele fără adăpost.

Pentru a circula în siguranță, polițiștii vă recomandă:

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi, precum şi despre fenomenele meteo prognozate pentru zona tranzitată.

În cazul în care sunteţi surprinşi în trafic de fenomene meteo periculoase, întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată localitate.

Totodată, este indicat să aveţi suficient combustibil în rezervor pentru ca, în cazul unor blocaje, să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor!

Echipaţi-vă corespunzător autoturismul ! Poliţia dâmboviţeană atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, nu blocaţi intersecţiile.

Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. Aşadar, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire.

În cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a salvărilor, respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Pietoni, luați-vă toate măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că sunteți observaţi în trafic de către şoferi! Circulați, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceți traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteți siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial