1 mai 2024

Dâmboviţa – Organizarea alegerilor, în criză! Aproape 200 de preşedinţi şi locţiitori au lăsat baltă secţiile de votare!

vote2„Acum o săptămână a avut loc prima testare a operatorilor de calcul. Din 432, prin activitatea intensă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, am constatat că în 24 de situaţii aceştia au lipsit cu desăvârşire. Deci nu-i avem la momentul acesta.

Am solicitat în scris Autorităţii Electorale să procedeze de îndată la înlocuirea acestor operatori care nu s-au prezentat la prima testare. A doua etapă de testare a operatorilor de calculator, care nu a mai avut loc la secţie, ci  on-line, de acasă.

Tragerea la sorţi a avut loc săptămâna trecută. Din 864 de preşedinţi şi locţiitori, în prima şi a doua zi, au renunţat, pe diverse motive, 184. E o mare problemă. Autoritatea Electorală Permanentă face eforturi să-i înlocuiască. Să vedem în ce măsură înlocuitorii se vor prezenta la circumscripţiile electorale.

Urmează să completăm tot ce înseamnă Birou Electoral al secţiilor de votare cu reprezentanţii partidelor. Ar fi rău să nu reuşim să definitivăm sâmbătă preşedinţii şi locţiitori. Începând de marţi, urmează să facem, împreună cu Autoritatea Electorală, cu Statistica şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, prima instruire a preşedinţilor. Pe locţiitori nu mai avem timp să-i instruim.

Instruirea acestora va fi realizată la nivelul localităţilor de către preşedinţii de circumscripţie, cărora le vom înmâna poate în cursul zilei de marţi materialele electorale, respectiv deciziile BEC, hotărârile AEP. O să le punem în vedere preşedinţilor desemnaţi că vor deveni preşedinţi în momentul în care îşi vor însuşi toată legislaţia şi o vor cunoaşte mai bine decât cei cu care urmează să colaboreze.

Noi avem serioase semne de întrebare. Din punctul meu de vedere, nu sunt foarte optimist cu privire la nivelul lor de pregătire şi asta este deja a treia vulnerabilitate. Ei au fost, anul trecut, selectaţi, examinaţi, numai că cea mai mare parte a lor, din cei 864, sunt la prima experienţă de genul acesta şi asta este o problemă pe care va trebui să ne-o asumăm cu toţii.

Să încercăm să facem ceva instruiri, împreună cu AEP, să vedem ce putem face pentru a le ridica nivelul de cunoaştere în materie electorală”, a declarat prefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial