27 aprilie 2024
Dâmboviţa – Femeile de la ţară, afaceriste din gospodăria proprie!

Dâmboviţa – Femeile de la ţară, afaceriste din gospodăria proprie!

femeiProiectul „Ocupare şi antreprenoriat rural” vine în regiunea ta
Proiectul „Ocupare şi antreprenoriat rural” se adresează femeilor din regiunile Sud-Muntenia, Centru și București-Ilfov
560 de femei vor fi specializate în fabricarea de conserve din legume şi fructe
Trei centre culinare dotate modern vor sta la dispoziţia comunităţii

Târgoviște, 5 iunie 2014 – Asociația React lansează proiectul „Ocupare și antreprenoriat rural” adresat exclusiv femeilor din mediul rural, fără un loc de muncă, oferindu-le posibilitatea să își transforme talentul din bucătărie într-o sursă de venit constant sau chiar în propria afacere.

Cele 560 de persoane înscrise în proiect vor urma cursuri de formare profesională şi de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale. Ele vor primi diplome acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și de Ministerul Educației în meseria de lucrător în fabricarea conservelor de legume şi fructe. Acestea vor face parte din rețeaua „Anotimpuri la borcan” şi vor primi sprijin pentru obţinerea unui loc de muncă, pentru autorizare sau integrare în diverse forme de asociere antreprenorială la nivelul fiecărei comunități.

Proiectul presupune de asemenea înființarea în fiecare regiune vizată a unui centru complet utilat și avizat din punct de vedere igienico-sanitar. Aici femeile înscrise în proiect vor putea transforma murăturile și dulcețurile pe care care le realizează în fiecare an în produse pregătite pentru a fi vândute în magazinele de la oraș.

„În România, ca și în restul Europei, sunt din ce în ce mai căutate produsele sănătoase, realizate după rețete speciale. Singurele locuri în care mai găsim aceste gusturi deosebite, sunt cămările familiilor din mediul rural. Din păcate, cea mai bună dulceață și cei mai aromați castraveți murați pot ajunge pe mesele orășenilor doar dacă sunt preparate în bucătării autorizate igienic și sanitar. Într-o gospodărie găsești mai rar condițiile de care ai nevoie pentru a vinde produsele tradiționale, legal. De aceea, vine în comunitățile în care sunt femei interesate să își transforme priceperea și pasiunea pentru gătit într-o afacere de familie și le pune la dispoziție, gratuit, cursuri de specialiști în conserve și bucătării dotate profesional. ” (dr. Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React)

În regiunea Sud Muntenia, una din regiunile vizate de proiect, lipsa oportunităților de angajare și ponderea redusă a activităților non-agricole reprezintă principalele probleme identificate prin „Planul de Dezvoltare Regional 2007 – 2013”. Astfel, proiectul lansat de către Asociația React oferă o alternativă plecând de la această situație: crearea de locuri de muncă direct în comunitățile identificate și sprijinirea femeilor înscrise în proiect să obțină o calificare, să-și dezvolte spiritul antreprenorial și să-și deschidă propria afacere.

„Ocupare şi antreprenoriat rural” este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial