7 mai 2024
Dâmbovița: Controale la proprietarii de câini periculoși

Dâmbovița: Controale la proprietarii de câini periculoși

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor continuă verificările pe linia respectării legislației incidente de către proprietarii de câini periculoși

În perioada 10 august – 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat verificări la proprietarii de câini periculoși de pe raza județului Dâmbovița.

Activitățile au vizat verificarea modului de respectare a prevederilor legale incidente protecției animalelor, dar și pentru depistarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva persoanelor care încalcă normele privind regimul de deţinere a animalelor.

În cadrul acțiunii, polițiștii au verificat 95 de proprietari de câini periculoși, 19 dintre câini fiind din categoria I și 73 din categoria a II-a.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 110 sancțiuni contravenționale, cele mai multe dintre acestea, 86, fiind pentru nerespectarea condițiilor pe care proprietarii/deținătorii temporari de animale trebuie să le respecte și pentru încălcarea obligației referitoare la depunerea la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele a unei adeverințe în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate se ridică la 73.000 de lei. Precizăm că aceste verificări vor continua și în perioada următoare.

Exemplu:

În cursul lunii septembrie a.c., în urma verificărilor efectuate la un imobil din Priseaca, polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au aplicat patru sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 de lei, unui bărbat, deținător a doi câini din rasa Amstaff.

Acesta a fost amendat pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a microcipa animalul, de a îl înregistra la Asociația Chinologică Română și de a îl declara la o unitate de poliție.

Totodată, bărbatul nu ar fi asigurat asistența medicală necesară, respectiv nu s-ar fi îngrijit pentru a efectua deparazitarea animalului și vaccinarea acestuia.

sursa: IPJ Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial