19 mai 2024

Dâmboviţa – Controale în bănci, case de schimb valutar şi case de amanet!

sock.ro_images_bijuterii_jafPrevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului deținătorilor de valori, în atenția Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița

În perioada aprilie iunie a.c., poliţiştii de la Serviciul de Ordine Publică, sprijiniți de structurilor de ordine publică din Dâmbovița, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici şi pentru verificarea legalităţii funcţionării prestatorilor de servicii de securitate, precum și pentru îmbunătăţirea modului de executare a serviciului şi sporirea vigilenţei personalului de pază şi protecţie.

Acțiunile au vizat obiectivele care operează cu valori şi prezintă vulnerabilităţi generatoare de riscuri la securitatea fizică, respectiv unităţi şi instituţii de interes public, unităţi bancare, instituţii de creditare, societăţi care au ca obiect de activitate schimbul valutar, case de amanet / unităţi profilate pe activităţi cu bijuterii din metale preţioase, unităţi poştale, staţii de comercializare a carburanţilor/combustibililor, spaţii comerciale cu suprafeţe mai mari de 500 m2, săli şi incinte de exploatare a jocurilor de noroc, prestatori de servicii de pază şi în sisteme tehnice, dar și alte categorii de unităţi.

În urma controalelor privind respectarea legislației incidente în domeniul sistemelor de securitate, a reieșit că majoritatea entităţilor cu cerinţe speciale, respectiv 125 de unităţi (97.65%), au implementat cerinţele minimale de securitate fizică în termenul de conformare, îmbunătăţindu-şi astfel nivelul de securitate, fapt care a dus la evitarea producerii unor evenimente negative majore în acest domeniu.

În celelalte cazuri, au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a neajunsurilor constatate, fiind aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 24.300 de lei.

Poliţiştii vor continua acţiunile de acest gen, punând accent pe legalitatea funcţionării societăţilor de pază şi evaluarea eficienţei serviciilor prestate de acestea.

elpoliCOMUNICAT DE PRESĂ

Pe parcursul anului școlar 2016 – 2017, poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au desfăşurat 3.456 de activităţi preventive pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ precum şi prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Din totalul acestora, 2.902 au constat în întâlniri interactive cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, iar 242 au fost pe linia combaterii absenteismului şcolar.

În sfera activităţilor educative s-au înscris şi cele 312 acţiuni ale poliţiştilor rutieri, prin intermediul cărora elevii au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice.

Având în vedere neregulile descoperite în cadrul acţiunilor, au fost aplicate 902 sancţiuni contravenţionale, dintre care 480 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 258 pentru nerespectarea regulilor de circulație și 164 la alte acte normative.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea, în perioada de referinţă au fost înregistrate 80 de infracţiuni, cu 22.3% mai puține decât în anul școlar anterior, dintre care 54 au fost comise în incinta și zona adiacentă unităţilor de învăţământ din mediul urban şi 26 în cele din mediul rural.

Cele mai frecvente infracţiuni au fost furturile şi lovirile.

 vacRecomandări ale poliţiştilor pentru prevenirea implicării copiilor în evenimente neplăcute pe timpul vacanţei de vară:

Indiferent de locul unde decideţi să petreceţi vacanţa de vară (acasă, la bunici, la munte, în tabere şcolare), pentru a nu deveni victima unei infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă întrucât un comportament neadecvat sau agresiv sporeşte riscul producerii unor evenimente negative.

În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi. Evitaţi plecările pe timpul nopţii și nu vă îndepărtaţi de grup!

Nu vă lasaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp.

Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii sau persoanele aflate în stare de ebrietate, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.

Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de divertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.

Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege.

Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute, indiferent de ce vi se oferă.

Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră și nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet.

Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru.

Razie-politia-rutieraCercetați pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii rutieri au depistat două persoane în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși nu posedau permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, polițiștii găeșteni au oprit, pentru control, pe raza localității, un autoturism condus de de un bărbat de 67 de ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că acesta avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

Pe numele celor trei, au fost întocmite dosare penale pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

poliAcțiuni pentru siguranța cetățenilor

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au acționat pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Pe parcursul întregii zile, polițiștii au intervenit la 29 de evenimente, dintre care 19 au fost solicitări pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Dintre cele 27 de infracțiuni sesizate, 17 au fost de natură judiciară și 2 economico-financiare.

Pentru neregulile descoperite, polițiștii au aplicat 344 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 34.625 de lei.

De asemenea, 3 persoane au fost surprinse în flagrant în timp ce săvârșeau infracțiuni.

Față de două persoane, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore.

hot-locuinta-furtCOMUNICAT DE PRESĂ

Recomandări ale polițiștilor dâmbovițeni pentru protejarea locuinţei

DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:

Montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil.

Asiguraţi dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare.

La intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare. Instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video.

Montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră.

Conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora.

Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă.

Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.

ÎN PLUS, DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:

Puteţi monta un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei, de protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră și de iluminare cu senzori de mişcare.

Mai mult decât util pentru liniştea familiei dumneavoastră poate fi:

  • instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;

  • interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dumneavoastră, bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;

  • prezenţa unui câine;

  • evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.

Când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, apelați la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală.

Montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirenă de exterior descurajează extrem de eficient.

Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră, așadar nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.

Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.

Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Indisciplina bicicliștilor, sancționată de polițiști

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Dâmbovița au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor de circulație produse ca urmare a abaterilor comise de bicicliști.

Astfel, au fost aplicate 119 sancțiuni contravenționale bicicliștilor, cei mai mulți dintre aceștia fiind amendați pentru neechiparea corespunzătoare și pentru neefectuarea semnalelor specifice la schimbarea direcției de mers, ori pentru conducere sub influența alcoolului.

biciclist3_000001Polițiștii rutieri atrag atenția celor care se deplasează cu bicicleta cu privire la o serie de reguli:

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător.

Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice!

Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial