Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa informează cetăţenii:
În perioada 19 – 25 octombrie a.c., pe raza judeţului, au fost înregistrate 21 de accidente rutiere, din care trei au fost grave şi au avut drept consecinţă decesul unei persoane, rănirea gravă a trei persoane şi rănirea uşoară a altor opt.
Accidentele uşoare s-au soldat cu vătămarea corporală a 21 de persoane.
În ceea ce priveşte mediul producerii, 5 dintre accidente s-au înregistrat în municipiul Târgovişte şi 2 pe DN 1A, pe raza localităţilor Corneşti şi Bujoreanca.
Una dintre principalele cauze generatoare ale accidentelor a fost traversarea părţii carosabile prin loc nepermis de către pietoni, înregistrându-se 3 accidente de circulaţie.
De asemenea, 8 dintre acestea s-au produs ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie de către biciclişti, căruţaşi şi conducători de mopede.
Pentru prevenirea implicării în evenimente negative, poliţiştii rutieri recomandă persoanelor care se deplasează pe bicicletă sau cu atelaje hipo să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie atât pentru siguranţa lor cât şi a celorlalte categorii de participanţi la trafic.
De asemenea, vă recomandăm:
Semnalizaţi din timp şi în mod vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare.
Manifestaţi atenţie sporită în zona intersecţiilor. Opriţi-vă la colţul străzilor pentru a vă asigura că puteţi continua deplasarea în condiţii de siguranţă.
Concentraţi-vă permanent asupra traficului. Nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta.
Fiţi vizibili în trafic! Purtaţi haine de culori aprinse, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea, dacă nu puteţi evita călătoria, este recomandat să purtaţi o vestă reflectorizantă.
Verificaţi starea tehnică a bicicletei (întotdeauna, înainte de plecare, faceţi o scurtă verificare privind starea corespunzătoare a anvelopelor, funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare) şi dotaţi atelajul hipo cu o semnalizare corespunzătoare.
În situaţia în care aţi consumat alcool, nu vă deplasaţi pe bicicletă sau cu căruţa.
În ceea ce-i priveşte pe pietoni, aceştia au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lor.
Traversarea părţii carosabile de către pietoni se realizează perpendicular pe axa drumului, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după o temeinică asigurare.
Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a deplasării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care şoferul respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia pe acel sector de drum.
Totodată, le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, adaptată în permanenţă la condiţiile de drum şi să evite bruscarea comenzilor vehiculului.