29 martie 2024
DÂMBOVIŢA: Zile de foc pentru pompieri

DÂMBOVIŢA: Zile de foc pentru pompieri

Minivacanţă cu incendii de vegetaţie şi intervenţii SMURD.

În această minivacanţă (15 – 18 august 2013) prilejuită de Sărbătoarea “Adormirea Maicii Domnului” , echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:

În această perioadă, pompierii dâmboviţeni au intervenit la 11 incendii de vegetaţie, în care au ars cca.21 hectare de vegetaţie uscată, astfel:

Detaşamentul Târgovişte (com.Ulmi – 1500mp);
Detaşamentul Titu (com.Braniştea – 500mp; com.Gura Şuţii – 1ha; şi com.Produleşti – 10ha);
Detaşamentul Găeşti (com.Ulieşti – zona A1 km.64 – 3,5ha; com Mătăsaru – 3000mp);
Garda Potlogi (com.Potlogi – 2,5ha);
Garda Vişina (com.Petreşti – 4000mp; com.Ulieşti – 2000mp şi com.Vişina – 100mp);
Garda Corneşti (com.Corneşti – 3,5ha);
Joi – 15 august, la ora 22:38, pompierii de la Detaşamentul Târgovişte au fost solicitaţi pe DJ-711, pe raza comunei Comişani, pentru a asigura zona în urma producerii unui accident rutier;
Sâmbătă – 17 august, la ora 11:16, pompierii de la Garda Răcari au intervenit în comuna Conţeşti, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în curtea unei gospodării. Din cercetările efectuate, se pare că incendiul a fost provocat de un copil care, lăsat nesupravegheat, s-a jucat cu chibriturile lângă o căpiţă de fân. Au ars cca.5 (cinci) tone de plante furajere;
Sâmbătă – 17 august, la ora 21:24, pompierii de la Detaşamentul Pucioasa au intervenit pe strada Zorele din oraşul Pucioasa, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o pubelă de gunoi. Incendiul se pare că s-a produs din cauza unui rest de ţigară aprins, aruncat în gunoi de către un cetăţean neglijent;
Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 121 solicitări.
Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, afecţiuni respiratorii, halenă alcoolică, dureri abdominale, lombare şi renale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.

* * *

În ultima perioadă se înregistrează o creştere a incendiilor de vegetaţie, care pot ameninţa siguranța cetățenilor şi a gospodăriilor acestora, punând în pericol și traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere. Aceste incendii sunt provocate de unii cetăţeni, care igienizează terenurile, prin arderea resturilor vegetale, a miriştilor şi a vegetaţiei uscate, fără a respecta prevederile legislaţiei în vigoare, în care se stipulează foarte clar că:
„ÎN PERIOADELE DE CANICULĂ ŞI SECETĂ PRELUNGITĂ ARDEREA MIRIŞTII, VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE INTERZISĂ”.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel către cetățenii dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale, mai ales că traversăm o perioadă caniculară şi secetoasă. Trebuie înţeles faptul că pentru stingerea acestor incendii de vegetaţie se consumă o cantitate mare de carburanţi şi necesită implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.

Cetăţeni, nu uitaţi!

Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial