Siguranţa în şcoli, o prioritate a poliţiei dâmboviţene !
De la începutul anului şi până în prezent, siguranţa în şcoli a constituit o prioritate pentru poliţiştii dâmboviţeni, fiind desfăşurate peste 130 de acţiuni.
Obiectivele activităţilor au fost asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ precum şi prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Unităţile de învăţământ, şcolile şi liceele din judeţ, au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.
Zilnic, echipaje de poliţie au fost prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care s-au efectuat intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.
De asemenea, au fost efectuate patrulări şi în perioadele când elevii nu au avut cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, frecventate adesea de copii.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii dâmboviţeni au avut drept scop atât identificarea persoanelor care nu îşi justificau prezenţa în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ şi cât şi a societăţilor comerciale care nu respectă categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G.128/1994.
Poliţiştii au aplicat 140 de sancţiuni contravenţionale persoanelor care nu işi justificau prezenţa în incinta unităţilor de învăţământ.
Prevenirea absenteismului şcolar s-a aflat în permanenţă în atenţia poliţiei dâmboviţene!
Efective ale poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Ordine Publică şi Proximitate au efectuat 124 de acţiuni în localurile de alimentaţie publică din jurul unităţilor de învăţământ.
Totodată, poliţiştii au înaintat informări către conducerile unităţilor de învăţământ din care provin elevii identificaţi că absentau de la cursuri.
În judeţul Dâmboviţa, există 594 de unităţi de învăţământ, din care 236 de şcoli generale (29 în mediul urban, 207 în mediul rural), 30 de licee, colegii şi şcoli profesionale, unde poliţiştii au desfăşurat acţiuni pe linie de pază conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecţia persoanelor.
Obiectivele acestor acţiuni au fost :
– verificarea modului de asigurare a accesului in unităţile de învăţământ şi a pazei sediilor; – determinarea factorilor de conducere să instituie una din formele de pază prevăzută de lege; -acordarea sprijinului de specialitate necesar în organizarea pazei şi funcţionarea sistemelor tehnice de alarmare.
În sfera activităţilor educative s-au înscris acţiunile poliţiştilor rutieri alături de patrulele şcolare formate din elevi.
Prin intermediul acestor activităţi, elevii au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice, însuşite în timpul activităţilor educative, pe linie de circulaţie rutieră. Copii au dirijat traficul rutier la trecerile pentru pietoni purtând palete reflectorizante şi supravegheaţi îndeaproape de agenţi de circulaţie şi cadre didactice.
Activităţile patrulelor şcolare au ca obiectiv lărgirea ariei preocupărilor preventive în domeniul rutier în care sunt implicaţi elevii şi cadrele didactice, determinarea copiilor să traverseze numai pe trecerile pentru pietoni şi sensibilizarea conducătorilor de autovehicule pentru a circula cu atenţie în zona unităţilor de învăţământ.
Poliţiştii dâmboviţeni vor continua aceste activităţi, în scopul diminuării factorilor de risc care conduc la săvârşirea faptelor infracţionale şi contravenţionale, odată cu informarea cetăţenilor cu privire la măsurile legale ce pot fi aplicate în situaţia în care nu este respectată legislaţia în domeniu.
Întâlniri interactive ale poliţiştilor din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii cu elevii !
Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Şcolar, organizează întâlniri interactive cu elevii din cadrul unităţilor de învăţământ din judeţ, ocazie cu care se transmit mesaje antiinfracţionale şi antivictimale.
În cadrul acestor întâlniri, se dezbat teme precum: prevenirea şi combaterea violenţei în rândul elevilor, prevenirea victimizării acestora prin accidente rutiere sau ca urmare a consumului de băuturi alcoolice ori substanţe interzise.
Totodată, elevii sunt informaţi cu privire la măsurile legale, fie de natură contravenţională, fie penală, ce sunt aplicate în cazul în care nu respectă legislaţia în vigoare.