28 aprilie 2024
Dâmboviţa – 35 de dosare penale de încălcare a legilor electorale

Dâmboviţa – 35 de dosare penale de încălcare a legilor electorale

Poliţiştii au întocmit dosare penale şi au aplicat sancţiuni contravenţionale, în urma unor sesizări privind încălcarea legislaţiei electorale

Din punct de vedere al asigurarii măsurilor de ordine şi siguranţă publică, până în prezent, campania electorală s-a derulat fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

Vă informăm că, de la începutul acesteia şi până în prezent, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa au fost înregistrate 35 de cazuri de încălcare a prevederilor legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului sau a normelor de drept comun.

Dintre acestea, 20 au îndeplinit elementele constitutive ale unor contravenţii privind distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, afişelor ori anunţurilor de propagandă electorală, afişarea acestora în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale.

Pentru încălcarea normelor legale, poliţiştii au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale.

Totodată, într-un număr de 8 situaţii poliţiştii efectuează verificări în cadrul unor dosare penale, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept reclamate, atât pentru săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de legea 35/2008 dar şi privind infracţiuni prevăzute de Codul Penal.

În continuare, orice sesizare va fi tratată cu profesionalism şi operativitate, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa verificând fiecare semnalare privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale. Recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte prevederile legale, pe această cale reamintind că S.C Electrica S.A nu permite lipirea de afişe pe stâlpii de susţinere a reţelei de energie electrică, aceştia avizând doar amplasarea de bannere/panouri cu afişaj electoral.

Totodată, vă informăm că la nivelul judeţului continuă Campania de prevenire „Tu decizi! Votează legal!”

Acţiunile sunt desfăşurate atât în mediul urban cât şi în satele şi comunele din judeţ, tocmai pentru ca cetăţenii să fie informaţi cu privire la pedepsele prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi a mitei electorale, la sediul fiecărei secţii de votare fiind postate afişe ale campaniei.

Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prevede pentru comiterea faptelor de natură penală pedepse cu închisoarea cuprinse între 6 luni şi 5 ani.

Actul normativ prevede la art. 55 următoarele: „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, în această categorie neintrând bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele partidului respectiv.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial