17 mai 2024
Dâmboviţa: 29 de sesizări despre ÎNCĂLCAREA REFERENDUMULUI!

Dâmboviţa: 29 de sesizări despre ÎNCĂLCAREA REFERENDUMULUI!

Astăzi, 29 iulie 2012, până la orele 11: 00, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, au fost înregistrate 29 de sesizări (privind încălcări ale Legii referendumului), dintre care 23 au fost primite de la cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112, iar alte 6 de la formaţiuni politice.

În 9 dintre aceste situaţii, poliţiştii au întocmit dosare penale, în care se efectuează cercetări în conformitate cu prevederile Legii nr.3/2000 Republicată privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Sesizările au vizat în principal suspiciuni de împiedicare a exercitării dreptului la vot, dar şi promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul determinării alegătorului de a vota sau nu în cadrul referendumului.

În toate cele 9 cauze penale înregistrate se continuă cercetările, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept reclamate.

Legea 3/2000 prevede ca infracţiuni următoarele fapte: – Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

– Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

– Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

– Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegări sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.

În cazul în care cetăţenii constată fapte de încălcare a legislaţiei electorale, le recomandăm să se adreseze la orice unitate de poliţie sau să apeleze 112, pentru a fi demarate cercetări în conformitate cu legislaţia în vigoare.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial