mar. oct. 22nd, 2024

La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, au fost înregistrate 23 de sesizări privind posibile încălcări ale legii

Duminică, 09 decembrie a.c., în intervalul 07:00-12:00, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au fost înregistrate 23 de sesizări privind posibile încălcări ale Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, din care 21 au fost primite de la cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112, iar alte două de la formaţiuni politice.

Poliţiştii dâmboviţeni continuă activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională care intră sub incidența Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2008, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la vot sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani în cazul celui care promite, oferă sau dă bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi în cazul alegătorului care primeşte astfel de bunuri sau care votează fără a avea drept de vot ori votează de mai multe ori în ziua alegerilor.

De asemenea, art. 57 din Legea nr. 35/2008 prevede că utilizarea unei cărţi de alegător false ori a unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.

Tentativa se pedepseşte în cazul tuturor infracţiunilor incriminate de Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

CENTRUL JUDEŢEAN DE COMUNICARE Poliţiştii dâmboviţeni efectuează cercetări în cazul unei sesizări privind tentativă de furt a unei ştampile de vot Poliţiştii efectuează verificări în cazul unei sesizării primite din partea unei formaţiuni politice, cu privire la faptul că în secţia de votare nr. 287 din localitatea Malu cu Flori s-a încercat sustragerea unei ştampile de vot. În cauză , poliţiştii au întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor prev. şi ped. de art. 208-209 din Codul penal, urmând ca la finalizare să se propună soluţie legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa asigură cetăţenii că vor acţiona ferm faţă de orice sesizare de încălcare a legislaţiei şi vor manifesta echidistanţă , indiferent de calitatea celor care încalcă normele legale în vigoare. Centrul Judeţean de Comunicare