3 mai 2024
Dâmboviţa – 20 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor

Dâmboviţa – 20 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor

In perioada 1.10.2012-30.10.2012 Comisariatul Judetean Dambovita al Garzii Nationale de Mediu a desfasurat un control tematic la administratiile locale de pe raza teritoriala a judetului Dambovita privind respectarea prevederilor legale referitoare la obligatiile de intocmire a programului etapizat de extindere a suprafetelor de spatiu verde/locuitor in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr.114/2007 pentru modificarea si completarea OUG 195/2005 privind protectia mediului.

Conform acestei ordonante autoritatile administratiilor publice locale aveau obligatia de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor pana la data de 31 decembrie 2010 si de minimum 26 mp/ locuitor pana la data de 31.12.2013.

Actiunea tematica de control s-a desfasurat la un numar de 42 de primarii cuprinzand municipiile Targoviste si Moreni orasele Fieni, Pucioasa, Titu, Gaesti si Racari precum si 35 de comune situate pe raza judetului. In urma controalelor s-au constatat urmatoarele deficiente:

La municipii si orase nu se asigura din terenul intravilan suprafata de 20 mp spatiu verde /locuitor pana la 31.12.2010 si suprafata de 26 mp spatiu verde pana la 31.12.2013 dar in unele cazuri au fost intocmite Programe cu etapele de realizare a acestor obligatii. De asemenea s-au constatat la unele administratii publice locale, cazuri de neintocmire a Registrelor spatiilor verzi conform Normelor tehnice in vigoare. Ca urmare a acestor constatari au fost stabilite urmatoarele masuri :

– intocmirea Registrelor locale ale spatiilor verzi – extinderea suprafetelor de spatiu verde pana la suprafata de minim 26 mp/ locuitor al respectivei localitati pana la 31.12.2013 Toti reprezentantii Administratiilor Locale controlate au fost avertizati verbal în vederea realizarii masurilor stabilite.

Tot in aceasta perioada Comisariatul Judetean Dambovita al Garzii Nationale de Mediu a desfasurat un numar de 117 actiuni de control privind respectarea legislatiei de mediu din care 9 controale au fost realizate in urma unor sesizari, la agenti economici si unitati teritoriale administrative situate pe raza judetului Dambovita.

In urma constatarilor pentru nerespectarea prevederilor legale au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale cu amenzi in valoare totala de 11 100 lei si 7 sanctiuni contraventionale cu avertisment. La doua societati comerciale avand profilul activitatii-prelucrarea si rindeluirea lemnului au fost dispuse masuri complementare de sistare a activitatii. Tot in aceasta perioada a fost inregistrata o situatie de poluare accidentala de catre un agent economic iar in urma constatarilor au fost luate masuri de decontaminare a zonei poluate realizarea acestora fiind facuta de catre poluator conform legislatiei in vigoare. Nu s-au inregistrat sesizari penale in acest interval de timp.

PRIM COMISAR Robert TRIFU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial