16 aprilie 2024
Dâmboviţa – 10 incendii de vegetaţie în numai două zile!

Dâmboviţa – 10 incendii de vegetaţie în numai două zile!

În acest sfârşit de săptămână, echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:

• În această perioadă, pompierii dâmboviţeni au intervenit la 10 incendii de vegetaţie, în care au ars cca.14 hectare de vegetaţie uscată, astfel:

 Detaşamentul Târgovişte (com.Răzvad – 2ha şi com.Văcăreşti – 1000mp);

 Detaşamentul Găeşti (oraş Găeşti – 1,7ha);

 Detaşamentul Titu (com.Produleşti – 3ha, com.Costeşti Vale – 3ha şi oraş Titu – 7000mp);

 Garda Răcari (com.Conţeşti – 2ha);

 Garda Potlogi (com.Corbii Mari – 5000mp);

 Garda Voineşti (com.Voineşti – 2000mp);

• Sâmbătă – 09 martie, la ora 12:15, pompierii de la Garda Corneşti au intervenit în comuna Finta – sat Becheneşti pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie). Din cercetările efectuate, se pare că incendiul a pornit de la un foc deschis, lăsat nesupravegheat, făcut în apropierea anexei . A ars magazia (confecţionată din lemn) pe o suprafaţă de cca.150mp;

• Sâmbătă – 09 martie, la ora 13:23, echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului Târgovişte a fost solicitat în comuna Mătăsaru, unde a fost găsit un proiectil exploziv de calibru 100mm (cu focos, în stare de funcţionare). Elementul de muniţie a fost ridicat, transportat şi depozitat în vederea distrugerii ulterioare într-un poligon specializat;

• Luni – 11 martie, la ora 06:45, pompierii de la Garda Vişina au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în bucătăria unei locuinţe din comuna Vişina. Un scurtcircuit electric provocat de un aparat electrocasnic (frigider) defect, se pare că a fost cauza probabilă a producerii incendiului. Au ars: obiecte de mobilier şi articole textile din bucătărie;

• Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 51 de solicitări.

Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, amețeli, vărsături, afecţiuni respiratorii, halenă alcoolică, dureri abdominale, lombare şi renale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.

* * * Având în vedere faptul că în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere alarmantă a incendiilor de vegetaţie, evenimente care pot avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, iar pentru stingerea acestor incendii se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa atenționează cetățenii, instituțiile și operatorii economici cu privire la măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, astfel :

Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie.

După aceasta:

• Interesaţi-vă la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se va face numai pe baza permisului de lucru cu foc, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă; • Izolaţi zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate; • Executaţi arderea numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteo fără vânt; • Parcelaţi miriştea în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate; • Supravegheaţi permanent arderea până la finalizarea ei. Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi identificate şi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei. Facem din nou apel la cetăţeni, să înţeleagă faptul că pentru stingerea acestor incendii de vegetaţie se consumă o cantitate mare de carburanţi şi necesită implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale. Cetăţeni, nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial