28 mai 2023
Curăţenia de primăvară îi bagă-n fibrilaţii pe pompierii dâmboviţeni!

Curăţenia de primăvară îi bagă-n fibrilaţii pe pompierii dâmboviţeni!

În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate la următoarele evenimente:

• Pompierii de la Detaşamentul Titu au fost solicitaţi pe strada I.C.Vissarion din oraşul Titu pentru a transporta o persoană imobilizată de la apartamentul său la ambulanţa SAJ;

• Pompierii de la Garda Vişina au intervenit în comuna Ulieşti pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei locuinţe. Incendiul se pare că s-a produs din cauza unui copil care, lăsat nesupravegheat, s-a jucat cu chibriturile, aprinzând plantele furajere depozitate în podul casei. Flăcările au mistuit cca.30mp din acoperişul casei şi cca.3(trei) tone de plante furajere (fân);

• Pompierii de la Detaşamentul Titu au intervenit la două incendii de vegetaţie în oraşul Titu, unul produs pe strada Cosmin Oprea, unde au ars cca.500mp de vegetaţie uscată, iar la cel de al doilea în satul Sălcuţa, unde au ars cca.500mp de vegetaţie uscată;

• Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au intervenit în această perioadă pentru a acorda ajutor medical de urgență la 20 solicitări.

Afecțiunile pentru care au fost solicitați paramedicii au fost: traumatisme din diverse cauze, hipertensiune arterială, cefalee, afecţiuni respiratorii, halenă alcoolică, dureri abdominale, lombare şi renale. Pacienţii au fost transportaţi la spital pentru tratament de specialitate.

* * * Unii cetăţenii şi-au făcut un obicei de a îşi igieniza terenurile şi grădinile, prin arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efecuează aceste arderi.

Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.

Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa reaminteşte cetățenilor măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi a fost obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; • nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt; • nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc); • zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate; • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate; • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; • se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei.

Cetăţeni, nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice – I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial