30 aprilie 2024
Cum să vă feriţi de hoţi! Sfaturile poliţiştilor

Cum să vă feriţi de hoţi! Sfaturile poliţiştilor

Pentru prevenirea furturilor din locuințe și anexe gospodărești, polițiștii vin în sprijinul cetățenilor cu o serie de recomandări:

Atenție la persoanele necunoscute ce vă abordează sub diverse pretexte! Nu invitaţi necunoscuți în casă sau în curte, chiar dacă pretind că doresc să vă vândă produse la preţuri mici sau să vă ofere bunuri cu titlu de cadou.

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor recent cunoscute şi care vă spun poveşti impresionante de viaţă. Răufăcătorii pot profita de ocazie pentru a fura bani, bijuterii sau alte bunuri, iar uneori, pot deveni violenți pentru a-şi atinge scopul.

Țineți uşa sau poarta încuiată, chiar dacă sunteți acasă! Evitați să lăsați geamuri întredeschise, mai ales pe timpul nopții! Asigurați anexele gospodărești chiar și pe parcursul zilei!

Nu păstrați în casă sume importante de bani sau bunuri de valoare! Dacă, totuşi, alegeți să le păstrați în locuinţă, nu le depozitați în şifonier, acesta fiind primul loc în care caută hoţii.

Nu depozitați la vedere, în curte, pe balcon sau în faţa uşii de acces, ambalajele obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat.

Asiguraţi-vă locuinţa și anexele gospodărești cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente care să fie prevăzute cu încuietori sigure.

Dacă locuiţi la casă sau în apartamente situate la parter, etajul 1 sau la ultimul etaj, este recomandat să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice, solide, ale căror console să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici.

Dispunerea unui vizor şi a unui sistem de iluminat-exterior propriu poate fi benefic pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră.

Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă absența dumneavoastră de la domiciliu întrucât acest lucru poate constitui o invitaţie pentru hoţi!

În cazul în care aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme) procedaţi de îndată la înlocuirea acestora.

Evitaţi să lăsaţi cheile de la intrarea în locuinţă în locuri „tradiţionale” (sub ştergătorul de la uşă, într-un ghiveci din apropierea locuinţei ori în cutia poştală).

Manifestaţi prudenţă sporită faţă de persoanele străine care sună la uşă invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă).

Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefonie, deratizare) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu înainte de a-i permite accesul în locuinţă.

Un astfel de document trebuie să fie vizat periodic, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu cele ale ştampilei de pe fila pe care este lipită.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial