sâm. dec. 28th, 2024

baniInspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor:

Atenţie la ofertele de muncă în străinătate! Fiţi prudenţi astfel încât să nu deveniţi victima unor înşelăciuni în acest domeniu !

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au fost sesizaţi de un tânăr de 27 de ani, din localitate, cu privire la faptul că a fost înşelat.

Din cercetări a reieşit că la data de 04 ianuarie a.c., tânărul a apelat la un site specializat în vânzări pentru a găsi o ofertă de muncă în străinătate.

În urma unei convorbiri telefonice cu un bărbat care s-a recomandat a fi reprezentantul unei agenţii de selecţie şi plasare a forţei de muncă în Suedia, persoanei vătămate i s-a indicat să depună 1.835 de lei într-un cont, în vederea obţinerii unui contract de muncă.

După depunerea banilor, presupusul reprezentant al agenţiei nu a mai putut fi contactat, tânărul realizând că a fost înşelat.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

Se efectuează cercetări în vederea identificării principalului bănuit şi recuperării prejudiciului.

Pentru prevenirea înşelăciunilor în domeniul ofertelor de ocupare a unui loc de muncă în străinătate, poliţia dâmboviţeană adresează cetăţenilor o serie de recomandări:

În situaţia în care doriţi să ocupaţi un loc de muncă în afara ţării, apelaţi la agenţii cu personalitate juridică, atestate de Oficiul Registrului Comerţului să desfăşoare activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români, cu domiciliul în România, care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de către persoane juridice, fizice şi organizaţii patronale străine. În niciun caz, nu apelaţi la persoane fizice, întrucât acestea nu au dreptul să exercite astfel de activităţi.

Identificaţi şi verificaţi societăţile comerciale care au ca obiect de activitate principală ”selecţia şi plasarea forţei de muncă”, după care, înainte de a apela la serviciile acestora, adresaţi-vă Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) pe raza căruia respectiva agenţie îşi are sediul şi solicitaţi informaţii referitoare la înregistrarea firmei în bazele lor de date, acreditarea şi, după caz, sancţiunile aplicate acesteia.

De asemenea, informaţi-vă cu privire la numărul persoanelor care au fost mediate (în vederea ocupării unui loc de muncă în străinătate) de către respectiva societate, cât şi despre numărul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin încheierea şi semnarea de către ambele părţi a unui contract de muncă.

Nu întotdeauna încheierea şi semnarea unui contract de mediere implică şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă.

La încheierea contractului de mediere, înainte de a semna, citiţi cu atenţie clauzele stabilite de către furnizor şi, după caz, adăugaţi, de comun acord, şi alte clauze pe care le consideraţi a fi oportune (în limita legii, desigur).

Verificaţi cu atenţie dacă în contractul de mediere sunt menţionate cu exactitate oferta locurilor de muncă, stabilită de către angajatorul din străinătate (durata contractului de muncă, numărul de muncitori, funcţiile şi meseriile solicitate, aptitudinile sau pregătirea necesară, după caz, nivelul de salarizare).

O societate ”serioasă” de recrutare a personalului pentru munca în străinătate nu percepe comision de la candidaţi, ci de la companiile angajatoare.

Solicitaţi chitanţă pentru orice bani achitaţi şi fiţi atenţi la specificaţia privind plata.

Asiguraţi-vă că agenţia de recrutare a forţei de muncă a încheiat, cu angajatorul din străinătate, contractul individual de muncă şi în limba română (obligatoriu).

Accesaţi cu încredere portalul EURES – PORTALUL MOBILITĂŢII EUROPENE PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ care asigură accesul doritorilor la locurile de muncă vacante pe plan naţional şi european.