25 aprilie 2024
Culmea tranzacţiilor! Mechel Târgovişte vândut pe câţiva euro!

Culmea tranzacţiilor! Mechel Târgovişte vândut pe câţiva euro!

Grupul rus Mechel a vândut pentru 230 de lei (52 euro) cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia vizează compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, potrivit unui comunicat transmis marţi de grupul rus.

Activele din România aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde ruble (60 milioane euro), potrivit declaraţiilor directorului general al Mechel, citat în comunicat.

“Această tranzacţie reprezintă încă un pas în implementarea strategiei revizuite a Mechel cu scopul de a dezvolta liniile de producţie cheie şi de a renunţa la activele care nu se încadrează în profilul de bază al grupului. Am anunţat anterior intenţia de a ieşi din sectorul producţiei de oţel în Europa, care produce pierderi constant atât în prezent, cât şi în viitorul apropiat.

Nu numai că are un impact negativ asupra rezultatelor financiare şi fluxului de numerar ale grupului, dar creşte costurile alternative, ceea ce nu ne putem permite în timp ce investim în proiecte miniere promiţătoare (…)

Având în vedere pierderea de 2,4 miliarde ruble planificată pentru activele din România în 2013, această tranzacţie va avea un efect financiar simţitor pentru acţionarii noştri.

Fluxul de numerar astfel deblocat va fi utilizat pentru activităţile noastre operaţionale, precum şi pentru scăderea gradului de îndatorare al companiei”, a declarat în comunicat directorul general al Mechel, Evgeny Mikhel.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă.

Firma are un capital social vărsat de 99.979 lei.

Activitatea firmei este comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.

“Mechel a transferat acţiunile tuturor activelor din România către cumpărătorul Invest Nikarom SRL, din România. Valoarea tranzacţiei este în sumă nominală de 230 lei (aproximativ 70 dolari SUA). Invest Nikarom SRL a cumpărat cele cinci active ale Mechel Group – Ductil Steel Mechel, Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte SA, Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul SA”, se spune în comunicatul companiei ruse.

Vânzarea activelor din România se încadrează în strategia revizuită a Mechel care are scopul de a-şi dezvolta afacerile de bază, în principal cea de producător de cărbune, se mai arată în comunicat.

“În noiembrie 2012, din cauza preţurilor nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, legate de creşterea preţurilor pentru deşeuri feroase şi de cererea slabă pentru produse finite, producţia unităţilor producătoare de oţel ale Mechel din România a fost oprită temporar. În timp ce producţia acestor unităţi a fost suspendată temporar, au fost luate toate măsurile necesare pentru a conserva capabilitatea operaţională a unităţilor şi pentru a efectua lucrări de întreţinere pe timp de iarnă”, se mai spune în comunicat.

“Am senzaţia că l-au transferat între ei, pentru că a fost cumpărat tot de o firmă din Rusia. Pe o agenţie de presă este menţionată cumpărător firma INVEST NIKAROM care are asociaţi în părţi egale doi cetăţeni din Rusia.

Aşa se spune pe agenţia de presă. Problema este că activitatea firmei cumpărătoare nu este pe profilul de fabricaţie al Combinatului. Nu-mi place ce văd. Nouă ne convenea să vândă decât cum porniseră să distrugă, să-l taie. Dar mă gândeam să ia o firmă care să facă oţel.

Din ce văd însă cumpărătorul nu are ca obiect de activitate fabricarea de oţel. Activitatea firmei este comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente”, spune Aurel Vlasceanu, lider de sindicat în cadrul Mechel Târgovişte.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial