2 mai 2024
Consultații și tratamente medicale gratuite pentru oamenii sărmani din Românești, Potlogi. ”Nu ajung la medic cu anii”

Consultații și tratamente medicale gratuite pentru oamenii sărmani din Românești, Potlogi. ”Nu ajung la medic cu anii”

Consultații și tratamente medicale gratuite pentru copiii și adulții din Românești, jud. Dâmbovița

Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO) derulează în luna septembrie 2023 cea de-a patra caravană medicală în localitatea Românești din județul Dâmbovița. Prin intermediul acestei caravane medicale, persoane adulte fără venituri și neasigurate medical beneficiază gratuit de consultații de medicină generală, cardiologie, ecografie mamară sau abdominală și pneumologie, în timp ce copiii beneficiază de consultații și tratamente stomatologice. 

Accesul la servicii și informații medicale rămâne limitat în comunitățile rurale vulnerabile, astfel persoane cu un statut socio-economic precar nu ajung la medic pentru analize medicale de rutină cu anii. Proiectul Fii parte din comunitate! aduce serviciile medicale în regim de caravană, printr-o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, rezidenți, asistenți medicali,  chiar în mijlocul comunității în care lucrăm. Suntem la cea de-a patra etapă a caravanei de sănătate, iar echipa medicală a consultat până în prezent peste 200 de persoane adulte și a tratat problemele stomatologie a peste 150 copii, a declarat Melania Coman, Managerul proiectului.

Complementar serviciilor medicale din cadrul caravanei, beneficiarii sunt consiliați cu privire la un stil de viață sănătos, înscrierea la medicul de familie, accesare unor programe naționale de sănătate și sunt îndrumați, ori de câte ori este necesar, pentru continuarea investigațiilor medicale. 

În urma setului de analize medicale din cadrul caravanei, în special în urma ecografiilor mamare, am îndrumat aproximativ 15 persoane pentru investigații suplimentare. Suntem convinși că astfel de acțiuni de sănătate contribuie la depistarea la timp a afecțiunilor care pot pune viața în pericol și contribuie, totodată, la reducerea inegalităților în domeniul sănătății. Sunt doar câteva persoane adulte care ne-au spus ca au mers la medic în ultimii ani pentru analize de rutină, iar numărul copiilor care au mers la stomatolog pentru consultații sau tratament este aproape de zero, a mai adăugat Melania Coman.

Caravana medicală  este o componentă din cadrul proiectului Fii parte din comunitate! Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești, prin intermediul căruia, sunt derulate servicii de educație, sănătate, locuire pentru persoane vulnerabile, de etnie romă, din cele două localități rurale – Curcani (jud. Călărași) și Românești (jud. Dâmbovița).

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial