10 mai 2024
Consilierii USL, la TRÂNTĂ cu primarul Târgoviştei!

Consilierii USL, la TRÂNTĂ cu primarul Târgoviştei!

GRUPUL CONSILIERILOR USL

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TÂRGOVIŞTE

SCRISOARE DESCHISĂ

ADRESATĂ PRIMARULUI MUNICIPIULUI TÂRGOVIŞTE,

BORIGA GABRIEL FLORIN

DOMNULE PRIMAR,

Consilierii USL vă adresează prezenta scrisoare deschisă prin care îşi exprimă PROTESTUL faţă de modul în care înţelegeţi să ne denigraţi, să ne jigniţi fără noimă şi să încălcaţi constant şi cu bună-ştiinţă cele mai elementare reguli de conduită publică, precum şi obligaţiile privind corectitudinea, discreţia şi probitatea profesională, stabilite în sarcina unui ales local (deci, inclusiv a Primarului) de către dispoziţiile Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Vă informăm că, în baza art. 46 din Statutul aleşilor locali, Primarul are obligaţia să se supună regulilor de curtoazie şi disciplină şi să nu folosească în cuvântul său expresii injurioase, ofensatoare sau calomnioase. În conformitate cu dispoziţiile art. 20 şi art. 23 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în exercitarea mandatului, aleşii locali sunt în serviciul colectivităţii, fiind ocrotiţi de lege. Libertatea de opinie şi de acţiune în exercitarea mandatului alesului local este garantată. Pe întreaga durată a mandatului, aleşii locali se consideră în exerciţiul autorităţii publice şi se bucură de protecţia prevăzută de legea penală.

În acest cadrul legal, vă supunem atenţiei următoarele aspecte:

Asistăm, de câteva săptămâni, la o serie de ieşiri zgomotoase din partea dumneavoastră, al căror unic scop este manipularea grosolană a opiniei publice cu privire la asigurarea încălzirii unităţilor şcolare, dar şi a locuinţelor care mai sunt racordate la SC Termica SA în perioada sezonului rece 2012-2013. După un tipar pe care nu l-aţi abandonat nicio clipă, toate ieşirile publice pe acest subiect s-au concretizat în atacuri gratuite şi josnice la adresa grupului de consilieri locali ai Uniunii Social Liberale. Din nefericire, patru ani în fruntea Primăriei Târgovişte nu v-au fost de niciun ajutor în a înţelege că problemele din administraţie nu se rezolvă cu înjurături la televizor.

Vă aducem la cunoştinţă, domnule primar, că situaţia precară a SC Termica SA vă este imputabilă în proporţie de 100% atât dumneavoastră personal, cât şi Partidului Democrat Liberal, în egală măsură. Timp de patru ani de zile, cât aţi controlat 2/3 din Consiliul Local Municipal Târgovişte, nu aţi făcut decât să adânciţi în mod intenţionat criza SC Termica SA, cu scopul de a ajunge la momentul în care să puteţi spune că societatea de termoficare nu îşi mai justifică existenţa. Scenariul a fost următorul:

• Stimularea debranşărilor masive, în condiţiile în care, în perioada 2008 – 30.06.2012, în care aţi asigurat, împreună cu PDL, conducerea politică şi administrativă a municipiului Târgovişte, s-au debranşat de la SC Termica SA nu mai puţin de 5.580 de apartamente;

• Neplata la timp a subvenţiei în perioada 2008 – 2010, care a pus SC Termica SA într-o situaţie economică extrem de dificilă, generând majorări de întârziere la bugetul local şi la bugetul de stat în sumă totală de 2.074.927 lei;

• La data de 31.05.2010, datoria Primăriei faţă de SC Termica SA a fost de 10.050.904 lei.

Toate aceste acţiuni au dus la situaţia ca, la nivelul lunii august 2012, SC Termica SA să înregistreze datorii totale de peste 12.000.000 lei. Problema impune declanşarea imediată de negocieri cu toţi creditorii societăţii, acţiune pe care USL o desfăşoară chiar în aceste momente în care dumneavoastră sunteţi prea ocupat cu circul zgomotos de manipulare a opiniei publice. Vă anunţăm pe această cale că au fost demarate negocieri atât cu furnizorul de gaze naturale, cât şi cu creditorii bugetari, cu toţii arătându-se deschişi pentru găsirea unei soluţii reciproc avantajoase de soluţionare a impasului financiar.

Ajungând în acest punct, în loc să căutaţi împreună cu noi soluţii pentru rezolvarea problemei în calitate de coordonator al serviciilor publice de interes local, dumneavoastră, domnule primar, vă limitaţi să manipulaţi opinia publică şi să susţineţi suspect de insistent un proiect prin care, chipurile, s-ar asigura încălzirea municipiului Târgovişte în perioada sezonului rece. În realitate însă, realizarea proiectului „Sisteme de alimentare individuală (descentralizate) cu energie termică a Municipiului Târgovişte prin utilizarea centralelor termice de bloc în condensaţie” nu reprezintă nicidecum rezolvarea de fond a problemei.

Proiectul costă peste 400 miliarde lei vechi (8,7 milioane euro), o sumă uriaşă, care ar expune municipiul Târgovişte unei sarcini financiare împovărătoare pentru o lungă perioadă de timp, cu excluderea altor investiţii semnificative din fonduri atrase pe o perioadă de 10 ani. Pe scurt, ar însemna o lovitură nemeritată pe care dumneavoastră, domnule primar, aţi aplica-o viitoarelor proiecte de investiţii în municipiu.

În afara faptului că aceste centrale în condensaţie care se intenţionează a fi plătite, sunt de aproximativ şase-şapte ori mai scumpe decât centralele obişnuite, dorim să punem punct dezinformării jenante pe care o practicaţi, anume că, prin acest proiect ar fi rezolvată situaţia încălzirii în această iarnă şi a locuinţelor care încă mai sunt racordate la SC Termica SA (aproximativ 2500 de apartamente). Este o minciună evidentă, în condiţiile în care proiectul, pe care cu suspectă insistenţă îl promovaţi, nu prevede executarea în următoarele şase luni a niciunui sistem de încălzire la blocurile încă racordate la SC Termica SA. Prin urmare, cu bună ştiinţă au fost „uitaţi” toţi consumatorii casnici de energie termică.

O altă minciună, la fel de evidentă, pe care aţi lansat-o în legătură cu acest proiect se referă la faptul că lucrările ar fi fost finalizate la timp pentru a asigura încălzirea unităţilor de învăţământ din municipiu dacă nu s-ar fi opus consilierii USL. Din păcate, domnule primar, actele pe care chiar dumneavoastră le invocaţi vă contrazic şi vă aruncă într-o lumină ridicolă. Termenul de execuţie menţionat în documentele licitaţiei este de şase luni de la semnarea contractului!!! Cu alte cuvinte, chiar dacă proiectul ar fi demarat în luna august 2012, lucrările nu s-ar fi terminat mai devreme de luna februarie 2013! Ceea ce înseamnă că, dincolo de exerciţiile publice de manipulare ale primarului lor, târgoviştenii nu ar fi putut beneficia de energie termică prin intermediul acestor centrale decât abia în sezonul rece 2013 – 2014!

Nu în ultimul rând, vă aducem la cunoştinţă că, potrivit documentelor licitaţiei având ca obiect acest tip de centrale, nu există niciun impediment pentru ca executantul să demareze execuţia lucrărilor, în condiţiie în care, potrivit art. 6.1 din contractul subsecvent de lucrări, executarea contractului începe după constituirea garanţiei de bună execuţie şi predarea amplasamentului, iar potrivit art. 17.2 din acelaşi contract, biletele la ordin vor fi emise de SC Termica SA şi avalizate de Municipiul Târgovişte pentru lucrările realizate în baza situaţiilor de lucrări emise de executant şi acceptate la plată de beneficiar.

Prin urmare, până la transmiterea de către executant a situaţiei de lucrări (care trebuie să fie şi acceptată), municipiul Târgovişte NU POATE AVALIZA NICIUN BILET LA ORDIN.

Mai mult decât atât, indiferent de soluţia de alimentare cu energie termică pe care o vom adopta, vă aducem la cunoştinţă că este obligatorie reluarea alimentării cu gaze a SC Termica SA. Pe cale de consecinţă, devine obligatorie achitarea datoriei către GDF Suez (aproximativ 7.000.000 lei), precum şi a debitelor bugetare (aproximativ 3.000.000 lei), debite pentru care a fost declanşată deja executarea silită. Atât timp cât beneficiarul investiţiei este SC Termica SA, în lipsa achitării datoriilor restante, inclusiv aceste centrale în condensaţie pot face obiectiul executării silite şi vândute la licitaţie publică de către creditorii societăţii.

Rezumând, în condiţiile în care situaţia actuală a SC Termica SA reprezintă exclusiv consecinţa acţiunilor dumneavoastră, în condiţiile în care achitarea debitelor restante este obligatorie pentru utilizarea oricărui tip de sistem de încălzire, iar începerea lucrărilor nu este condiţionată de avalizarea biletelor la ordin pe care o susţineţi cu atât de multă (şi suspectă) insistenţă, Uniunea Social Liberală consideră atacurile pe care le-aţi lansat în ultima perioadă ca fiind jignitoare şi denigratoare, parte a unei campanii josnice de manipulare a opinei publice. Din păcate, lipsa oricăror scrupule v-a împins până într-acolo încât aţi ajuns să implicaţi unităţile învăţământ şi, mai ales, copiii în strategia de atingere a unor scopuri mărunte şi murdare.

Nu noi, domnule Boriga, am creat această situaţie, ci dumneavoastră, prin administrarea defectuoasă pe care aţi dirijat-o în ultimii patru ani. Nu noi, domnule Boriga, am abandonat problema, ci dumneavoastră, prin circul ieftin la care aţi înţeles să apelaţi. În fine, nu dumneavostră, domnule Boriga, ci noi, acei consilieri pe care-i jigniţi orbeşte în fiecare zi, depunem eforturi considerabile pentru ca SC TERMICA SA sa fie repornită şi târgoviştenii să aibă căldură la iarnă. Şi nu ne folosim de copii pentru asta.

Ostilitatea afişată astăzi este de natură să escaladeze tensiunile dintre grupurile consilierilor locali, în dauna intereselor majore ale cetăţenilor acestui municipiu, într-o perioadă în care e nevoie, mai mult ca oricând, de canalizarea tuturor energiilor constructive. Promovarea cu orice preţ a unor proiecte păguboase, doar pentru ca interesele financiare ale unor grupuri de interese să fie satisfăcute, nu face parte din traiectoria administrativă pe care am înţeles s-o urmăm.

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TÂRGOVIŞTE

GRUPUL CONSILIERILOR USL

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial