25 aprilie 2024
Comunicat – Ceremoniile de resfințire a bisericii Mânăstirii Dealu. Video

Comunicat – Ceremoniile de resfințire a bisericii Mânăstirii Dealu. Video

mdealu  Duminică, 10 iunie 2018, s-au desfășurat, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, ceremoniile de resfințire a bisericii Mânăstirii Dealu, de lângă Târgoviște.

Mii de credincioși au venit, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat, în imediata apropiere a sfântului locaș, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreafințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreafințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreafințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreafințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și Înaltpreafințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Slujba de resfințire a bisericii, cu hramul Sf. Ier. Nicolae, a fost oficiată de către Patriarhul României, împreună cu Ierarhii și ceilalți clerici, după care, în incinta bisericii, a fost săvârșit parastasul, pentru Mihai Voievod Viteazul, primul mare întregitor de țară, al cărui cap se află în pronaosul sfântului locaș, încă din anul 1603.

La acest important eveniment spiritual, dedicat unității noastre naționale, în Anul omagial, dedicat de către Sfântul Sinod unității de credință și de neam și comemorării făuritorilor Marii Uniri din 1918, au participat înalte oficialități ale statului nostru, dintre care amintim pe: domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului României, doamna Viorica Dăncilă, Prim Ministru al Guvernului României, miniștri ai Cabinetului, domnul Senator Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al Senatului României, membrii ai Academiei Române și ai Academiei Oamenilor de Știință din România, autorități județene și locale, numeroși credincioși.

Cuvântul de învățătură și de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhului României, și discursurile Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon și al înalților oficiali de stat prezenți, precum și defilarea Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul au încheiat această sărbătoare creștină a unității noastre naționale.

Restaurată și înfrumusețată, la un secol de la Marea Unire de la 1918, ca dar și omagiu pentru binecredinciosul Voievod Mihai Viteazul, întregitorul și inspiratorul unității neamului nostru românesc, biserica actuală a fost atestată documentar, în anul 1431, fiind zidită de Voievodul Radu cel Mare și sfințită în anul 1501. În perioada anilor 2010-2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, s-au întreprins ample lucrări de consolidare a bisericii, a chiliilor şi a întregului ansamblu monahal. De asemenea, a fost reamenajat și modernizat Muzeul, iar elementele artistice din piatră, de la exteriorul bisericii, au trecut printr-un amplu proces de restaurare, redobândind strălucirea de odinioară.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial