23 octombrie 2021

CNS Cartel ALFA s-a răzgândit! REIA PROTESTELE!

www.mariusbuga.ro_images_protestme3CNS „Cartel ALFA” reia acţiunile de protest

CNS Cartel ALFA cere Guvernului modificarea de urgenta a Legii 62 / 2011 – Legea Dialogului Cocial .Această lege, care a blocat negocierile colective şi a făcut aproape imposibilă reprezentarea salariaţilor de către sindicate, a fost adoptată în 2011 prin asumarea răspunderii de catre guvernul Boc, fără nicio dezbatere publică sau consens între partenerii sociali.

CNS Cartel ALFA atrage atentia Guvernului ca a semnat un acord cu sindicatele prin care s-a angajat că va aduce legislaţia la situaţia iniţială, corectând prevederile care prejudiciază salariaţii romani si dezechilibreaza grav relatiile de munca dintre angajati si angajatori . Practic, de la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost incheiat nici un Contract Colectiv de Muncă (CCM) sectorial, iar din 524.869 angajatori numai la 14.343 sunt incheiate CCM de unitate, din care numai 2016 de catre reprezentantii sindicatului reprezentativ. Împreună cu eliminarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional (CCMUNN), inexistenţa contractelor sectoriale a redus dramatic numărul de salariaţi acoperiţi de un contract colectiv, şi în consecinţă de drepturile şi clauzele pe care aceste contracte le conţineau.

De asemenea, condiţiile impuse pentru formarea unui sindicat şi pentru negocierea unui contract colectiv la nivel de unitate lasă o mare parte din structura lucrătorilor (aproximativ 40% din totalul angajaţilor români) fără drept de asociere, în contradicţie cu prevederile Constituţiei României, care garantează acest drept.

În faţa acestei lipse de reacţie si interes a Guvernului în rezolvarea problemelor pentru lucrătorii din România, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” reia din data de 20 octombrie 2015 acţiunile de protest, prin pichetarea zilnică a Ministerului Muncii, în intervalul orar 10,00-12,00.

Presedinte CNS Cartel ALFA – Filiala Dambovita

 

Nicolae Dragodanescu

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial