“Investiţiile publice, principalul motor al creşterii în domeniul Construcţiilor” a fost tema dezbaterii organizate de către Forum Construct Dâmboviţa în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Camera de Comerţ Dâmboviţa.
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi de preşedintele Camerei de Comerţ Dâmboviţa, Gelu Rusescu, la eveniment au mai participat reprezentanţii unor societăţi comerciale din domeniul construcţiilor, mai mulţi primari din judeţ, oameni de afaceri dâmboviţeni precum şi o parte din directorii din cadrul CJD.
Deschiderea evenimentului a fost realizată de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, prilej cu care a ţinut să facă cunoscute proiectele de viitor ale Consiliului Judeţean, aducând în atenţia celor care au răspuns invitaţiei de a participa la acţiune şi principale probleme cu care unitatea administrativă judeţeană se confruntă din punct de vedere financiar.
De asemenea, preşedintele Adrian Ţuţuianu a ţinut să precizeze că singura soluţie de rezolvare a problemelor ce vizează dezvoltarea judeţului, este aceea de a exista o relaţie corectă de colaborare atât în ceea ce priveşte UAT –urile cât şi cu agenţii economici din judeţ: „Aş dori să prezint care ne sunt intenţiile de viitor, situaţia pe care o are CJD astăzi pentru că sunt foarte multe firme de construcţii care au de recuperat bani şi de la Consiliul Judeţean şi de la unităţile administrativ – teritoriale din judeţ. De asemenea aş dori să ne aduceţi la cunoştinţă care sunt doleanţele dumneavoastră în raport cu administraţia publică judeţeană şi cele locale precum şi în măsura în care consideraţi că e util să ne mandataţi cu anumite propuneri care ţin de legislaţie şi care trebuie avute în vedere într-o viitoare guvernare.
Am adus aici pe cei care conduc direcţii de specialitate din Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi care au legătură cu activitatea dvs.(…)Primul aspect – situaţia de la CJD: Sunt foarte multe solicitări de plată, primesc zilnic constructori din judeţul Dâmboviţa, primesc zilnic oameni care îmi cer bani pe lucrări ce au fost executate, unele în urmă cu un an, altele în urmă cu doi ani.
Am încercat să nu refuz pe nimeni şi am încercat să-l ajut pe fiecare în parte pentru că eu apreciez că dacă administraţia construieşte o relaţie serioasă, corectă cu agenţii economici din judeţul Dâmboviţa, avem o şansă să ieşim împreună din necazurile în care ne zbatem astăzi. Într-un clasament naţional, judeţul Dâmboviţa este extrem de grav afectat de criza economică, înregistrează un număr crescut de şomeri şi nu e rezultatul a ceea ce spun unii, că am venit eu la CJD, în urmă cu 3 luni şi de aici au apărut şomerii.
Este rezultatul politicilor duse de mai mulţi ani de zile. Iar o greşeală fundamentală pe care a făcut-o fosta administraţie judeţeană este faptul că a tot adus firme din alte părţi, a tot stimulat venirea altora, în detrimentul oamenilor de afaceri din judeţ, care aici trăiesc, aici creează locuri de muncă, au angajaţi în judeţul Dâmboviţa.
Sigur că ceea ce spun eu acum nu trebuie privit fără ceea ce înseamnă legislaţie europeană, care obligă sau dă posibilitatea oricărui agent economic din Uniunea Europeană să vină la o licitaţie publică. Sunt convins că dacă lucrăm împreună, inteligent, vom putea să ne sprijinim unii pe alţii. Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun este că nu pot onora toate solicitările pe care le aveţi, mă refer aici la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, unde situaţia financiară este una extrem de dificilă. La momentul preluării mandatului am avut cca 700 de miliarde datorii scadente şi cca 600 de miliarde – corecţii financiare pe proiecte europene. Acestea se rostogolesc, iar cei care lucraţi pe proiecte europene, ştiţi foarte bine că din fonduri de decontare, dai banul şi recuperezi la 90 – 120 de zile cu precizarea că recuperezi întotdeauna mai puţin dacă ai corecţii financiare cu 25%, plăteşti TVA, mai pierzi 24%, s-a luat prefinanţare, mai pierzi 10 – 15 % şi ajungi ca dintr-o 100 de lei, să mai primeşti înapoi 40.
Lucrurile acestea cumulate, ne dau la un moment dat mari dificultăţi. Vă dau exemplu Spitalul Judeţean, unde din vreo 260 de miliarde facturi care au fost date spre decontare, CJD a mai primit înapoi 126 de miliarde. Diferenţa înseamnă corecţii financiare şi prefinanţare şi înseamnă bani din taxele şi impozitele din judeţ. Cu toate acestea, eu am încercat să răspund fiecăruia, am avut şi sprijinul unora dintre dvs. Apreciez ca util mecanismul de compensare creat de Guvern, privind stingerea arieratelor şi ultima OUG, care mai permite stingerea de datorii într-o altă formulă decât aceasta de arierate, o apreciez extrem de utilă, cel puţin pe termen scurt pentru a debloca lucrurile nu doar în Dâmboviţa, ci la nivel naţional”.
În partea a doua a dezbaterii, s-au purtat discuţii pe marginea dezvoltării lucrărilor de infrastructură gestionate în judeţul Dâmboviţa – perspective imediate de investiţii în construcţii. Directorul Direcţiei Tehnice şi Managementul Serviciilor Publice din cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Vasile Dinu, a adus în atenţia primarilor prezenţi, proiectele de infrastructură în judeţul Dâmboviţa, iar directorul adjunct din cadrul aceleiaşi direcţii a prezentat date cu privire la dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal din judeţ.
De asemenea, Mircea Nistor, directorul Direcţiei de Investiţii şi Dezvoltare Regională a făcut cunoscute lucrările de infrastructură gestionate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar arhitectul şef al judeţului, Dumitru Barbu a prezentat Planul de Amenajare Teritorială Judeţeană.
În încheierea Dezbaterii, reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, Mircea Enescu a adus precizări utile cu privire la strategia de dezvoltare a regiunii Sud – Muntenia pentru perioade 2014 – 2020.
Sursa – CJ Dâmboviţa