“S-au făcut afirmaţii foarte grave referitoare la activitatea consilierilor municipali, cu privire la lipsa noastră de voinţă în a susţine un proiect de hotărâre promovat de către dl primar, proiect aflat în dezbatere şi s-au făcut şi afirmaţii extrem de dure cum că noi am fi asasini de copii. Este extrem de grav şi depăşeşte limbajul obişnuit într-o discuţie care implică persoane de demnitate publică. (…) Sunt alături de orice demers al Primăriei Târgovişte care este corect, care este onest prezentat şi care vine să satisfacă nevoile comunităţii.
Ce ne propune primarul municipiului Târgovişte? Să garantăm, să avalizăm plata unor centrale termice în condensaţie, care ar urma să fie montate la instituţiile de învăţământ din municipiu, valoarea acestei avalizări fiind undeva la 7,5 milioane de euro. Ne spune primarul că în felul acesta se rezolvă problema încălzirii unităţilor de învăţământ şi că lucrurile vor intra într-o situaţie de normalitate în ceea ce priveşte alimentarea cu energie termică a populaţiei şi instituţiilor şcolare. Ce avem de cântărit? Două posibile soluţii.
O soluţie de a livra energie termică instituţiilor publice, în special şcolilor, prin acest proiect propus de dl primar, în valoare de 7,5 milioane de euro, şi soluţia pe care o susţinem noi, cei din USL, de a salva SC Termica SA, de a asigura furnizarea de agent termic instituţiilor publice, dar şi populaţiei, nu puţine la număr, care a rămas racordată la sistemul public de alimentare cu energie termică”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa.
„Care este situaţia de la Termica?! Astăzi, societatea are datorii de circa 120 miliarde lei vechi, adică de 3 milioane de euro. Cele 3 milioane de euro care ar însemna salvarea Termica şi plata tuturor datoriilor reprezintă mult mai puţin decât investiţia propusă de 7,5 milioane de euro. Nu am stat pasivi la acest subiect şi am purtat discuţii cu cei care sunt creditorii principali ai SC Termica SA, GDF Suez, ANAF şi o firmă din Ploieşti care a furnizat CLU în urmă cu vreo doi ani.
Toţi sunt de acord cu eşalonarea datoriilor (…) Ca urmare, propunem să sprijinim imediat SC Termica cu o sumă undeva sub 1 milion de euro, propunem să salvăm Termica şi să-şi reia obiectul de activitate, propunem să asigurăm căldură nu doar în instituţiile de învăţământ, ci şi pentru cele peste 2000 de apartamente care au rămas conectate la sistemul public de încălzire (…). De asemenea, am în vedere şi păstrarea locurilor de muncă de la SC Termica (…). Noi susţinem un interes public, susţinem şi Termica şi instituţiile de învăţământ şi cele 2000 de familii care locuiesc în apartamente conectate la Termica, în timp ce de partea cealaltă se susţine un interes evident privat, prin care se dirijează o sumă de peste 7,5 milioane de euro către o societate comercială care face parte din clientela unui anumit partid politic. (…)
Dacă această afacere, pe care o consider deosebit de oneroasă pentru municipalitate se va derula conform propunerii dlui primar, imediat, personal, voi sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie arătând cine sunt cei care sunt beneficiarii acestei sume şi arătând, cu documente legale, cine sunt intermediarii unui jaf care se va derula, fără ruşine, sub ochii târgoviştenilor, din bugetul local. (…) Fac apel la Consiliul Local să fie echilibrat, atent cu modul în care cheltuie banii publici. Fac un apel la domnul primar să înceteze cu manipularea opiniei publice…”, a adăugat Adrian Țuțuianu.
“Săptămâna aceasta m-am transformat din medic veterinar în specialist în centrale pentru a-mi da seama dacă suntem atât de catâri, şi ne împotrivim acestui proiect benefic pentru târgovişteni. Din studiul de fezabilitate pe baza căruia s-a făcut caietul de sarcini am realizat că Primăria Târgovişte a plătit 250.000 euro pentru acest SF care este unul incomplet, pentru că s-au făcut studii doar pentru centralele termice, doar până la intrarea în clădirea pe care o deservea.
În studiul de fezabilitate nu se specifică nicăieri că s-au făcut studii şi în interiorul clădirilor, adică să vedem dacă aceste instalaţii şi calorifere sunt dimensionate pentru o centrală în condensaţie. Ceea ce nu a spus dl primar locuitorilor Târgoviştei este că o centrală în condensaţie creează o apă la o temperatură de 50 de grade şi pe retur se întoarce la 30 de grade. În contextul în care caloriferele sunt subdimensionate, ultimul copil din clasa unei şcoli va îngheţa şi va trebui să stea cu mănuşile pe mâini. (…) Mai mult decât atât, vă dau un exemplu: devizul nr. 10, Primărie – Taxe şi impozite, se spune că se montează o centrală termică în condensaţie cu o putere de 40 Kw.
În studiul de fezabilitate şi în caietul de sarcini această centrală costă 10.350 euro. Cu aceşti bani montăm centrale pe o scară de bloc. Într-o ofertă similară de la importator de centrale termice murale de apartament, cu o capacitate de 50 Kw, costă 2507 euro, adică de cinci ori mai puţin. (…) La renumita Şcoală Generală Nr. 8, centrala în condensaţie este prinsă în deviz cu 116.440 euro. O centrală în condensaţie monolit produsă de o renumită firmă italiană costă 15.402 euro”, spune Alen Georgescu, consilier municipal USL.
“Costurile sunt exagerate, extraordinare… Sunt în alte oraşe licitaţii similare la preţuri de 6-7 ori mai mici. Trebuie să venim cu soluţii care să poată fi suportate. Dl primar ne-a spus că această investiţie se recuperează în 3 ani. Dacă cineva demonstrează acest lucru, înseamnă că eu am trecut degeaba prin şcoli şi prin viaţa asta. Calculaţi amortizarea la o investiţie de 7,5 milioane de euro şi abia după aceea să-mi spuneţi dacă se recuperează investiţia în 3 ani. Se va ajunge la costuri de 618 lei pe gigacalorie (…).
Este cât se poate de logic şi sunt calcule aritmetice, nu de altă natură. (…) În condiţiile acestea, pentru ce facem aceste investiţii? S-a spus că 6-8 ore pe zi copiii vor îngheţa în şcoli, dar noi trebuie să ne gândim şi la cei peste 1300 de copii care în momentul în care pleacă de la şcoală mai stau acasă 16-18 ore în frig pentru că la blocuri şi la locuinţele sociale nu ne-am gândit să venim cu soluţii”, a precizat şi viceprimarul Ion Ţuţuianu.