17 mai 2024

Ce riscă şoferii care nu şi-au echipat maşinile de iarnă!

www.mariusbuga.ro_images_01.2014_zapada10Recomandări pentru o călătorie în siguranță

Pentru deplasări în siguranță, ținând cont de condiţiile meteo nefavorabile care pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier, polițiștii le recomandă conducătorilor auto :

Să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).

Să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii, prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz.

adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers şi să nu bruscheze comenzile maşinii.

nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu forțeze pătrunderea în intersecție chiar dacă, din cauza aglomeraţiei, trebuie să mai astepte.

adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri.

Când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 125 de lei.

De asemenea, pietonilor le reamintim că au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile. În condiţiile unui carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte considerabil.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial